"Skandalozna je sumnja da su se poslovi ustupali Port of Adriji, a Luka Bar stavljala u neravnopravan položaj"

"Ova privatizacija je predstavljala obrnut proces, odnosno razgradnju. Ako se nekome proda za osam miliona eura jedan od najvrijednijih resursa Crne Gore i Bara, povratna očekivanja moraju biti vrijednija od dotadašnjih"

4058 pregleda 7 komentar(a)
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora
Tufegdžić, Foto: Demokratska Crna Gora

Port of Adrija je bilo srce nekadašnje jedinstvene Luke Bar, a prodaja dijela jedinstvenog sistema, kod bilo koga ko poznaje proces stvaranja ovakvih kompanija je nešto što se teško može opravdati, saopštio je danas Dragan Tufegdžić, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Demokratske Crne Gore Bar.

"Vijesti" su juče objavile da turska kompanija Global Ports razmatra mogućnost prodaje svog udjela u Port of Adriji iz Bara, nekadašnjih “Kontejnerskih terminala” državne Luke Bar.

Povezani članci

29. Januar 2021.

Turski "Global" prodaje barsku kompaniju?

"Ova privatizacija je predstavljala obrnut proces, odnosno razgradnju. Ako se nekome proda za osam miliona eura jedan od najvrijednijih resursa Crne Gore i Bara, povratna očekivanja moraju biti vrijednija od dotadašnjih. Ozbiljna tvrdnja, koja se mora provjeriti je i postojanje stambenog fonda od nekih 4.000.000 eura prije prodaje dijela Luke turskim investitorima. Javna je tajna, a i skandalozna sumnja, da su se poslovi koje je mogla obavljati i AD Luka Bar u vlasništvu države, ustupali ili prećutno prepuštali Port of Adrija sa čim se AD Luka Bar postavljala u neravnopravan položaj. Ako su postojali takvi dogovori, morali su biti odobreni i garantovani sa najviših adresa", rekao je Tufegdžić.

On je dodao da kako je većina privatizacija rađena, istina nije daleko.

"Da li treba pominjati nepoštovanje kolektivnog ugovora od strane investitora i velike borbe onih koji su upravo stvarali kompaniju, radnika Luke. Ta borba i ćutanje institucija i dalje traje. Vjerujem da je konačno došlo vrijeme kada se i ova privatizacija mora ispitati. Država mora pokazati da nije zaboravila ni ovaj dio luke, njene radnike i privatizaciju. I dalje su Port of Adrija i njeni radnici u Baru i u Crnoj Gori. To se ne smije i ne može zaboraviti. Nešto što je bilo naše, možda opet to postane", zaključio je Tufegdžić.

Bonus video: