Kljajić: Katastrofalni rezultati Borovinić Bojović i njenog tima, tužilaštvo da reaguje

"Ministarka pokušava da se nezahvalno i nepristojno nadgornjava sa donatorima, umjesto da prihvati ponuđene vakcine, utvrdi proceduru njihove primjene i da zaštiti bar najugroženije stanovništvo.

13667 pregleda 82 reakcija 83 komentar(a)
Kljajić, Foto: PR Centar
Kljajić, Foto: PR Centar

Demokratska partija socijalista (DPS) zahtijeva odgovornost nadležnih, prije svega ministarke zdravlje Jelene Borovinić Bojović i njenog tima, zbog katastrofalnih rezultata u borbi protiv epidemije koronavirusa, neadekvatnog liječenja štićenika domova za stare, skandalozne odluke da se otvore granice bez ikakve zdravstvene kontrole u trenutku kada bukti zaraza, kao i neodgovornog postupanja ali i opstrukcija koje su dovele do toga da Crna Gora, ni krajem januara, nije otpočela vakcinaciju, saopštila je danas Lidija Kljajić, specijalista infektolog i kandidatkinja za poslanicu liste "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović".

"Od 12.01.2021. godine u Crnoj Gori je izgubljen 71 život zbog korone. Samo juče deset. U prosjeku je dnevno bilo 445 novozaraženih. Oko 30% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja analiziranih. Epidemija bukti u domovima za stare, preminula su četiri korisnika Doma za stare Bijelo Polje od čega jedna korisnica u samom Domu, kako bi mjesta u bolnicama bila prazna i na taj način se stvarao lažni utisak o opštoj zdravstvenoj situaciji. Direktor Instituta za javno zdravlje (Igor Galić) sumnja, ne na prvi slučaj, već na "23 prva slučaja" novog soja koronavirusa", istakla je Kljajić.

Ona je dodala da je kraj januara, a vakcine nema ni na pomolu.

"Ministarka pokušava da se nezahvalno i nepristojno nadgornjava sa donatorima, umjesto da prihvati ponuđene vakcine, utvrdi proceduru njihove primjene i da zaštiti bar najugroženije stanovništvo. Podsjećamo da ministarka Jelena Borovinić Bojović krši Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i neovlašćeno se bavi improvizovanim liječenjem zaraženih korisnika domova za stare, kao što je to juče učinila kad je, posjetila Dom za stare u Bijelom Polju, i po navodima medija, usput zaraženim štićenicima izmjerila saturaciju, a nakon toga i odlučila da oni ne idu na bolničko liječenje već da ostanu u domu. Ovaj skandalozan način improvizovanog liječenja od strane ministarke Borovinić Bojović ne samo da je neetičan, već je njeno postupanje u suprotnosti sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore, između ostalog i sa Zakonom o državnoj upravi", kazala je Klajić.

Ona je rekla i da su Zakonom o državnoj upravi definisana prava i obaveze ministra.

"Ulaskom u Vladu dr Jelena Borovinić Bojović je prihvatila da bude ministar u Vladi, a ne doktor u Kliničkom centru ili drugoj javnoj ustanovi. Striktno se zna ko može da ima uvid u medicinsku dokumentaciju, da pregleda pacijenta, postavlja dijagnozu, određuje način liječenja. To nikako ne može ministar koji predstavlja, upravlja i rukovodi ministarstvom. Zato ostaje nejasno ko snosi odgovornost za odluke koje dr Jelena Borovinić Bojović donosi u "ministarskoj viziti" u ustanovi u kojoj nije zaposlena, nije konsultant, nije odgovorno lice", poručila je Kljajić.

Ona je kazala i da zbog svega navedenog, traže od ombudsmana, stručnih udruženja i nadležnih da se izjasne povodom, kako je rekla, eklatantnog kršenja prava pacijenata.

"Takođe zahtijevamo od tužilaštva da ispita da li u postupanju ministarke zdravlja ima elemenata koji se kose sa zakonom i mogu da proizvedu štetne posljedice po javno zdravlje naših građana", zaključila je Kljajić.

Bonus video: