napustili sjednicu so

DPS Tivat: Lokalnom vlašću u Tivtu upravljaju mentori iz Podgorice, nepristojno ponašanje predsjednika Skupštine

Iz DPS Tivat su rekli da je predsjednik SO Tivat "na sebi svojstven grub i nedozvoljen način uskraćivao opravdane proceduralne reakcije predsjednice Kluba odbornika DPS Jovanke Laličić"

4985 pregleda 10 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Lokalnom vlašću u Tivtu, upravljaju mentori iz Podgorice, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora (OO) Demokratske partije socijalista (DPS) Tivat.

U saopštenju se dodaje da su odbornici DPS u Skupštini opštine (SO) Tivat juče napustili skupštinsko zasijedanje.

"Iritirani prije svega, kontinuiranim nepristojnim ponašanjem predsjednika Skupštine, koji je izbjegao da na samom početku sjednice jasno iskaže svoju namjeru da iz dnevnog reda današnjeg zasijedanja povuče Predlog odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine što je bio dogovor na Kolegijumu održanom prije same sjednice Skupštine. Pri tom je, na sebi svojstven grub i nedozvoljen način uskraćivao opravdane proceduralne reakcije predsjednice Kluba odbornika DPS Jovanke Laličić. Neiskazivanjem jasnog stava povodom tačaka koje se nalaze na Dnevnom redu na samom početku sjednice, pokazana je namjera predsjednika Skupštine da, silom na sramotu, obezbijedi nedostajući kvorum za početak rada današnje sjednice. Znajući njegove pravne vratolomije, neprincipijelnost, ali i nesnalaženje u ulozi predsjednika Skupštine koja mu je očito nezasluženo pripala, u slučaju postojanja kvoruma ne bi ni predložio skidanje sa dnevnog reda Odluke o dopunama Poslovnika o radu Skupštine", ističe se u saopštenju DPS Tivat.

Oni su dodali da klub odbornika DPS nije bio spreman da prisustvuje takvoj sjednici i čini kvorum, te na taj način da da legitimitet nezakonitim radnjama nove parlamentarne većine.

"Da podsjetimo građane da je Klub DPS i juče, kao i bezbroj puta do sada, dobronamjerno ukazivao da opšti akti ne mogu stupiti na snagu danom donošenja jer je to suprotno članu 146 Ustava Crne Gore. Uprkos tome, vladajuća koalicija i dalje nastavlja da grubo krši Ustav i zakone Crne Gore, a svaku takvu dobronamjernu primjedbu opozicije doživljavaju kao opstrukciju u radu Skupštine", rekli su iz DPS Tivat.

Oni su poručili da će biti konstruktivna opozicija samo onda kada akti koje vladajuća koalicija predlaže budu u skladu sa Ustavom i važećim zakonima i onda kada se odbornicima DPS ne budu uskraćivala prava govora i normalnog učešća u radu Skupštine, a sve u skladu sa važećim Poslovnikom o radu SO Tivat.

"Gospodo iz koalicije, zašto žurite sa donošenjem Odluka koje ste većinom, uzgred rečeno, uvrstili kao dopunu dnevnog reda, koje nijesu prošle matične odbore, koje nemaju prethodnu saglasnost nadležnog ministarstva? Pitamo vas da li je hitno donošenje Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je nepovoljnija za građane Tivta od važeće? Da li je hitno donošenje Odluke o komunalnom redu, koja ima toliko manjkavosti i nezakonitosti koje daju osnova za preispitivanje njene zakonitosti i ustavnosti? Da li je hitno donošenje Odluke o zaradama lokalnih funkcionera, kojom povećavate platu pojedinim opštinskim funkcionerima koju ste uvrstili u dnevni red bez prethodne saglasnosti nadležnog Ministarstva?", rekli su iz DPS Tivat.

Oni pitaju vladajuću koaliciju "da li je tolika žurba da smijene članove u upravnim odborima, bordovima direktora, raznim savjetima?".

"Jesu li stigli računi na naplatu pa na mjesto smijenjenih članova ovih organa dovodite ljude opskurnih biografija, ali koji su vama politički podobni? Sprema li se to drugi krug sječe kadrova koji su politički nepodobni u javnim službama čiji je osnivač Opština? Čeka li zaposlene u tim subjektima slična sudbina kao zaposlene u organima lokalne uprave? Gospodo je li vam pamćenje toliko kratko da se ne sjećate da su vam tokom predizborne kampanje puna usta bila da ćete se obračunati sa nepotizmom koji je navodno sprovodila ranija vlast? Kako sada pravdate to da na mjesto člana odbora direktora imenujete oca lokalnog funkcionera, bračnog druga lokalnog funkcionera tamo gdje pored odborničke naknade pripadaju i druge bogate apanaže? Neskriveni nepotizam kojeg se očigledno ne stidite da sprovodite. Da li vam je hitno donošenje Izvještaja o stanju uređenja prostora za koji je upitan pravni osnov za njegovo donošenje od strane Skupštine ? Da li je hitno donošenje Programa uređenja prostora koji je vrlo siromašan i oskudan? Kada smo kod planiranja i uređenja prostora, zbog čega se nijeste javno oglasili i tražili objašnjenje od nadležnog ministarstva i vašeg predsjednika Vlade zašto su novom Uredbom Vlade uskraćena prava na izdavanje urbanističko-tehničkih uslova lokalnim samoupravama u Crnoj Gori kojima je to ovlašćenje bilo povjereno od strane ranije Vlade? Samo do juče ste žestoko napadali poslanike iz ove sredine zbog čega su svojim glasovima omogućili usvajanje zakona iz oblasti planiranja prostora, ističući da će se nova vlast zalagati za decentralizaciju u svim oblastima", piše u saopštenju DPS Tivat.

Oni pitaju vladajuću koaliciji i "zašto sada u punom kapacitetu podržavaju očiglednu kontrolu i centralizaciju koju sprovodi nova Vlada kojoj su očigledno servilni?"

"Sada vam centralizacija očigledno odgovara, da budete navođeni iz Podgorice kako odgovara vašim mentorima. Gospodo iz koalicije, toliko o vašoj dosljednosti, principijelnosti i zalaganju za veću nezavisnost lokalnih samouprava. Gdje ste sada kada vaša apostolska Vlada čini nešto što je suprotno vašim i njihovim predizbornim obećanjima o nužno potrebnoj decentralizaciji vlasti? Sada odjednom ostajete nijemi na poteze Vlade iako se otvoreno narušavaju interesi lokalnih samouprava i njenih građana bez obzira čiji su glasači. Zanijemili su i vaši mentori iz sjenke. Niste više tako otvoreni kritičari, ali ni zastupnici prava građana kada teba da se usprotivite vašim istomišljenicima. Sve to može da se shvati samo iz jedne perspektive: dobijate inpute iz Podgorice kako da povučete određene poteze u Tivtu, iste one Podgorice koju ste do prije nekoliko mjeseci žustro kritikovali, a na vaš čuveni lokalpatriotizam sada ne smijete ni da pomislite", zaključuje se u saopštenju DPS Tivat.