Mitrović: Oba učinka DPS na prethodnim izborima su rezultat korupcije i kriminala

"Za nas je data riječ svetinja, što smo pokazali pred više izbornih izazova, ciklusa, tako da smo uvijek bili dio rješenja, a ne problema”, rekao je Mitrović i dodao da će tako biti i u susret izborima u Nikšiću

21697 pregleda 297 reakcija 53 komentar(a)
Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora
Mitrović, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora još nije odlučila da li će na lokalnim izborima 14. marta u Nikšiću nastupiti samostalno ili u koaliciji, kazao je predsjednik nikšićkog odbora te partije, Marko Mitrović.

Mitrović je agenciji MINA rekao da će o nastupu na izborima u tom gradu, kao odgovorni politički subjekt, partija odlučiti poštujući volju većine, njihovih članova i simpatizera, kao i građana.

On je naveo da je Demokratska Crna Gora partija koja vodi koegzistentnu politiku od svog osnivanja, što se zasniva na datoj riječi i odgovornom odnosu prema građanima Nikšića i Crne Gore.

"Za nas je data riječ svetinja, što smo pokazali pred više izbornih izazova, ciklusa, tako da smo uvijek bili dio rješenja, a ne problema”, rekao je Mitrović i dodao da će tako biti i u susret izborima u Nikšiću.

On je podsjetio da su sa političkim partnerima u koaliciji Mir je naša nacija 30. avgusta izvojevali, kako je ocijenio, istorijsku pobjedu, i zajedno sa, do tada, opozicionim partijama formirali vlast na državnom nivou.

”Prirodno je da nastavimo saradnju sa tim partijama koje su činile koaliciju Mir je naša nacija i na prvim postdržavnim izborima koji će se održati u Nikšiću", rekao je Mitrović.

Sa druge strane, kako je naveo, otvoreni su za razgovor sa svim političkim subjektima koji sa njima čine vlast na državnom nivou, ali i sa drugim građanskim aktivistima, slobodnim građanima, nevladinim organizacijama, svima čiji je cilj dobrobit građana i razvoj grada.

Na pitanje da li im je u predizbornoj utakmici otežavajuće što Nikšićem upravlja doskorašnja vlast na državnom nivou, Mitrović je rekao da Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim političkim partnerima vlada u tom gradu oko 17 godina i da je njihov rad dobro poznat građanima i opozicionim političkim subjektima na lokalnom nivou.

„Građani nijesu naivni i znaju šta se dešavalo u proteklom periodu i kako je DPS opstajala na vlasti u Nikšiću. U protekla dva izborna ciklusa, kao što građani znaju, DPS nije crpila legitimitet iz volje naroda”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, oba učinka DPS-a na prethodnim izborima su rezultat ”korupcije i kriminala, što je bilo očigledno na izborima 2013. godine kada su kupovinom glasa odbornika obesmislili volju naroda i došli na čelo opštine”.

”Na ranijim izborima su na volšeban način, flagrantnim kršenjem zakona i prijetnjom hapšenjem opozicionih prvaka jednog opozicionog saveza, doveli do bojkota opozicije izbornog procesa, što ih nije omelo da sami formiraju vlast u Nikšiću. I to govori o njihovom demokratskom načinu djelovanja ”, ocijenio je Mitrović.

Analizirajući učinak vlasti u Nikšiću, on je ukazao da prije 17 godina kada su preuzeli upravljanje gradom, Opština nije imala dugovanja, da bi tokom godina zaduženja narasla, pa prepolovljena, ali ne i svedena na nulu, kako je obećavao njen bivši predsjednik.

”I to, kao i loše vođena infrastrukturna politika dovoljno govori o njihovom radu i brizi za građane Nikšića. Kapitalne investicije bile su najniže u državi, a sadašnji budžet je klasični izborni, umjesto razvojni”, ocijenio je Mitrović.

Plan rada DPS je, kako je naveo, više nego jasan i njime se nastavlja ranija "politika kojom je narod doveden do ruba egzistencije, pa ne čudi što veliki broj mladih odlazi iz Nikšića, u kome je manje devet hiljada radnih mjesta u odnosu na period kada su sa svojim koalicionim partnerima preuzeli vlast".

Podaci kazuju, kako je naveo, da je ove godine u odnosu na prethodnu manje oko dvije hiljade zaposlenih, a industrija je skoro potpuno uništena lošim privatizacijama, iako je bila lokomotiva razvoja grada.

Mitrović je optužio sadašnjeg predsjednika Opštine, koji je dugo bio i ministar poljoprivrede, da nije razvio tu djelatnost u državi, a da sada ”vodi besprizornu kampanju za dobijanje političkih poena, u kojoj dijeli i poklone djeci čije je roditelje DPS vlast ostavila bez posla”.

”Narod pamti bahatost funkcionera DPS koje smo mi u Demokratskoj Crnoj Gori razobličili kroz brojne afere, a što se ogleda u njihovom enormnom bogaćenju, pridodavanjem funkcije na funkciju, stana na stan, plate na platu”, istakao je Mitrović.

Građani Nikšića, kako je ocijenio, znaće da kazne takvu politiku DPS-a i njihovih prvaka.

Mitrović je rekao da je skoro izvjesna velika izlaznost građana na izbore u Nikšiću, kao što je bilo i na državnom nivou, čime će, vjeruje, sadašnja lokalna vlast preći u opozicione klupe.

”Sigurno je da ćemo sa našim koalicionim partnerima na državnom nivou formirati vlast i u Nikšiću, za šta će biti potreban samo jedan dan. Iza Demokrata će stajati ljudi čistih ruku i namjera i programom sa realnim, objektivnim ciljevima i kratkoročnim i dugoročnim planovima”, naveo je Mitrović.

Prema njegovim riječima, narod i u Nikšiću, kao i u državi, zahtijeva vladavinu prava, morala, jer je željan da prioritet ponovo imaju prave vrijednosti.

”Prvenstveno se mora vratiti vjera naroda u institucije sistema, a potom ćemo raskinuti sve štetne ugovore, privatizacije i oduzeti koncesije koje su dogovarali sa svojim funkcionerima i partijskim aktivistima na ličnu korist, a na štetu građana”, naveo je Mitrović.

Preuzimanjem vlasti koju očekuju, kako je kazao, izvršiće i sve neophodne revizije i pred lice pravde dovesti sve funkcionere DPS, koji su se ogriješili o zakon, a suđenje će biti nepristrasno i izdvojeno iz dnevno - političkih dešavanja.

”Cilj nam je i da pomoću socio-ekonomskih mjera pomognemo revitalizaciju posrnule industrije i spasimo neke nekadašnje gigante, pospješimo razvoj srednjih i malih preduzeća i pod opštinskim okriljem otvorimo firme sa novim radnim mjestima", rekao je Mitrović.

On je najavio da će u najkraćem roku riješiti i pitanje neuređene gradske deponije u Mislovom dolu, za šta imaju i projekat koji će predstaviti tokom kampanje.

Bonus video: