Policijski službenici moraju poštovati ljudska prava i slobode

Sekulović je istakao punu otvorenost i spremnost za intenziviranje saradnje sa Savjetom, čemu će doprinijeti usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu za saradnju sa Savjetom

3802 pregleda 7 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP Crne Gore
Sa sastanka, Foto: MUP Crne Gore

Policijski službenici moraju poštovati ljudska prava i slobode, a svako prekoračenje ovlašćenja biće strogo sankcionisano, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića sa članovima Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), bio prilika da se afirmišu zajedničke vrijednosti i principi.

"Zajednički je konstatovano da policijski službenici moraju u svakoj situaciji poštovati ljudska prava i slobode, svako prekoračenje ovlašćenja će biti strogo sankcionisano, a javnost i svi društveni subjekti treba da daju doprinos poštovanju policijskih službenika i zaštiti njihovog integriteta", kaže se u saopštenju.

Sekulović je istakao punu otvorenost i spremnost za intenziviranje saradnje sa Savjetom, čemu će doprinijeti usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima, kao i imenovanje kontakt osobe u Ministarstvu za saradnju sa Savjetom.

"Od naše zajedničke posvećenosti zavisiće profesionalizacija policije, poboljšanje politika u oblasti policijskih poslova i povjerenje javnosti u naš rad", naglasio je Sekulović.

Članovi Savjeta su pozdravili najavljene izmjene, koje će donijeti Zakon o unutrašnjim poslovima, kojima će se potvrditi opravdanost postojanja Savjeta i dalje jačati njegova uloga, posebno kako bi se unaprijedilo postupanje po upućenim preporukama.

"Na sastanku je konstatovano da postoji prostor za unapređenje međusobne saradnje, kroz zajedničke programe i obuke na temu ljudskih prava i poštovanja međunarodnih standarda", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je iskazana potreba da se ulože dodatni napori na jačanju uključenosti rodne politike u policiji, kako bi se unaprijedila vidljivost žena, ali i pripadnika manjinskih naroda.

"Imamo zajednički cilj i obavezu da reagujemo blagovremeno i efikasno, kako bi spriječili svaki vid policijskog postupanja koje kompromituje i krši ljudska prava i slobode", zaključeno je na sastanku.

Bonus video: