Leković: Pokušajem odbrane se dodatno zapetljao "Gordijev čvor"

Demokrate u saopštenju navode da je i sam direktor potvrdio da rizik da se ostane bez otpremnine i produženja radnog odnosa za funkcionere DPS-a nikako ne smije postojati, pa otuda, kako kažu, i zapošljavanje isključivo na neodređeno vrijeme, u ovom slučaju protivno Statutu

3536 pregleda 46 reakcija 3 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Momčilo Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Da su u barskom Vodovodu i kanalizaciji potvrdili da se sa dokumentacijom dešavaju čudne stvari, te da je član 27 "preko noći" dobio izmjene i dopune, kao i da se pokušajem odbrane dodatno zapetljao "Gordijev čvor", zaključio je Momčilo Leković u saopštenju povodom odgovora privrednog društva na optužbe da je njihovo poslovanje sumnjivo.

Iz Demokrata smatraju da pokušajem da unize Statut preduzeća predstavljajući ga na način kao da je u pitanju neki nebitan i neobavezujući akt, može samo doći iz "kuhinje" vladajuće partije u Baru.

"Radi javnosti želim da istaknem da mi je skupštinska služba na moj zahtjev 26. 7. 2019. godine uredno dostavila Statut doo "Vodovod i kanalizacija" Bar kao i odluke o izmjenama Statuta ovog društva, gdje pritom u članu 27 jasno piše da izvršni direktor zaključuje ugovor na određeno vrijeme", kazao je Leković u saopštenju.

Smatraju da ukoliko je nakon 26. 7. 2019. godine došlo do izmjena ovog Statuta, to može značiti samo da je isti namjenski prilagođavan novom izvršnom direktoru koji je stupio na dužnost i zaključio ugovor nekoliko dana nakon toga.

Oni kažu da je to razlog više da nadležni organi utvrde koja dokumentacija je validna- ona koju posjeduje skupštinska služba, odnosno osnivač preduzeća, ili ona koja se nalazi u arhivi Vodovoda.

"O poštovanju Zakona o radu već sam govorio i naglasio da je Zakon dao odredbu po kojoj se može ugovor zaključiti i na određeno ali i na neodređeno. Ono što nije dobra praksa, jeste činjenica da se izvršni direktor preduzeća odmah u startu favorizuje u odnosu na sve druge zaposlene u preduzeću i građane Bara", smatra Leković.

Demokrate u saopštenju navode da je i sam direktor potvrdio da rizik da se ostane bez otpremnine i produženja radnog odnosa za funkcionere DPS-a nikako ne smije postojati, pa otuda, kako kažu, i zapošljavanje isključivo na neodređeno vrijeme, u ovom slučaju protivno Statutu.

"I to je razlog da danas u Vodovodu poreski obveznici izvršnom direktoru plaćaju dva savjetnika, do skoro tri, tehničkom direktoru dva i jednog pomoćnika direktoru komercionalnog sektora, što dovodi do nesvakidašnje situacije da u barskom vodovodu radi više savjetnika nego što ih ima Predsjednik Skupštine Crne Gore", rekao je Leković.

U saopštenju su istakli da je eventualni poslovni uspjeh preduzeća na koji se menadžment poziva zasluga isključivo građana Bara koji plaćaju račune i pune budžet, pri čemu "za uzvrat nerijetko dobijaju prazne slavine".

Bonus video: