Ustavni sud spao na petoro sudija

Skupštinski odbor predložio da se konstatuje prestanak funkcije sutkinji Mevlidi Muratović

15650 pregleda 47 reakcija 17 komentar(a)
Ustavni sud ima sedmoro sudija, Šarkinović (drugi zdesna) otišao u penziju, Foto: ustavnisud.me
Ustavni sud ima sedmoro sudija, Šarkinović (drugi zdesna) otišao u penziju, Foto: ustavnisud.me

Ustavni odbor predložio je Skupštini da konstatuje prestanak funkcije sutkinji Ustavnog suda Mevlidi Muratović 9. februara 2021. godine, zbog ispunjenja uslova za starosnu penziju.

U obrazloženju predloga navodi se da je Muratović izabrana za sudiju na sjednici Skupštine 27. decembra 2013. godine.

Podsjeća se da je Ustavni sud 24. jula 2020. godine pismeno obavijestio Skupštinu da će sutkinja Muratović ispuniti uslove za starosnu penziju 9. februara 2021.

“S tim u vezi, Ustavni odbor predlaže Skupštini da konstatuje prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Mevlidi Muratović”, navodi se u predlogu.

Kada Muratović ode u penziju, u Ustavnom sudu ostaje petoro sudija jer je Skupština prošlog mjeseca konstatovala prestanak funkcije sudiji Hamdiji Šarkinoviću, takođe zbog sticanja uslova za penziju.

Ustavni sud imao sedmoro sudija koji odlučuju većinom glasova od ukupnog broja, odnosno sa četiri glasa. Prethodnih mjeseci često se dešavalo da dvojica sudija izuzmu mišljenje ili imaju stavove suprotne većini, pa se može pojaviti problem kvoruma za izglasavanje odluka u nekim slučajevima.

U Skupštini je u toku procedura izbora dvoje sudija na oglas na koji se javilo 12 kandidata i za čiji izbor je potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina u Skupštini, koje sada nema.

Za to će biti potreban konsenzus poslanika vlasti sa kolegama iz opozicije, kao i prilikom ranijih izbora.

Tokom nedavne rasprave u parlamentu, poslanici nove većine istakli su da Muratović po zakonu nije sudija Ustavnog suda od 2014. kada je stekla uslov za penziju, a Hamdija Šarkinović je trebalo da ide u penziju u martu 2020. Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović je za predsjednika Ustavnog suda izabran početkom ove godine.

Bonus video: