Pina: Posvećeni smo da djelujemo kao pošteni brokeri

Rješenje leži u naporima svake zemlje da se pozabavi i sprovede potrebne reforme, posebno u pogledu vladavine prava, rekla je ambasadorka Portugala koji predsjedava Savjetom EU

7475 pregleda 0 komentar(a)
Podržaće Crnu Goru svim mogućim sredstvima: Pina, Foto: Ambasada Portugala
Podržaće Crnu Goru svim mogućim sredstvima: Pina, Foto: Ambasada Portugala

Evropska unija (EU) nikada ne može biti potpuno cjelovita u svojim nastojanjima i ciljevima ako regija Zapadnog Balkana ostane izvan njenih granica, ocijenila je ambasadorka Portugala na nerezidentnoj osnovi, Marija Virdžinija Mendes de Silva Pina.

Ona je za “Vijesti” kazala da EU i Zapadni Balkan ne dijele samo geografiju, već i zajedničku istoriju koja se pokazala, posebno u posljednjih decenijama, da Unija, uz poštovanje različitosti, može pomoći uspostavljanju slobodnijih i boljih društava.

“Što se tiče samog proširenja, izvještaj o napretku koji se objavljuje svake godine uključuje sveobuhvatan pristup svim postignutim naprecima i nedostacima otkrivenim u svakoj zemlji kandidatu, koji djeluje kao temeljna mapa puta koja jasno identifikuje područja koja treba poboljšati. Rješenje leži upravo u naporima svake zemlje da se pozabave i sprovedu potrebne reforme, posebno u pogledu vladavine prava”, rekla je Pina.

Portugal je 1. januara preuzeo šestomjesečno predsjedavanje Savjetom EU čiji su prioriteti, kako je navela, otporna, socijalna, zelena, digitalna i globalna Evropa.

Na pitanje hoće li se Portugal zalagati za proširenje EU, iako to nije navedeno u prioritetima, Pina je odgovorila da je proširenje trajan i sveprisutan proces i dio je DNK Evropske unije.

“Portugal je imao koristi od proširenja i ovo je ponosna stranica naše istorije evropskih integracija. Stoga smo, kao i uvijek, predani da pomognemo proširenju i ovaj postupak mora biti u skladu sa svim zahtjevima i uz poštovanje svih definisanih kriterijuma”, rekla je Pina.

Najavila je da će Portugal podržati sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, svim mogućim sredstvima, ali uvijek u okviru pregovaračkog okvira i institucija EU.

“Posvećeni smo da djelujemo kao pošteni brokeri, jer nemamo nikakvu skrivenu agendu. Takođe ostajemo na raspolaganju za podsticanje svih bilateralnih odnosa jer to može omogućiti razmjenu iskustava koje Portugal ima u važnim područjima za Zapadni Balkan, kao što su, na primjer, sektori obnovljive energije, upravljanja vodama, digitalni, s posebnim naglaskom na e-upravu”, kazala je Pina.

Pina podsjeća da je portugalsko predsjedavanje održava tokom izazovnog scenarija bez presedana, koji je podigao ljestvicu očekivanja.

“To nas, međutim, neće spriječiti da pružimo maksimalne rezultate uz svu predanost i profesionalnost koju smo itekako jasno istakli u prethodnim prilikama. Tačno je i da je ova pandemija istakla neka pitanja koja smo već željeli riješiti razmišljajući o budućnosti EU. Međutim, neka svoja prethodna razmišljanja morali smo prilagoditi stvarnosti u kojoj danas živimo, kako bismo dali snagu našoj predanosti da se pozabavimo svim izazovima koje je na nas bacila ova pandemija, posebno ekonomskim i socijalnim efektima za naše društvo i model”, navela je Pina.

Zato će, kako je dodala, u skladu s tim raditi na tri glavna prioriteta: promovisanju oporavka Evrope potpomognutim klimatskim i digitalnim tranzicijama, sprovođenju socijalnog stuba EU kao ključnog elementa za obezbjeđivanje poštene i inkluzivne klimatske i digitalne tranzicije i jačanje strateške autonomije Evrope držeći je otvorenom za svijet.

“Ti će se prioriteti sprovoditi na pet linija djelovanja: Otporna Evropa, Socijalna Evropa, Zelena Evropa, Digitalna Evropa, Globalna Evropa, koji podržavaju ideju težnje za oporavkom Evrope, posebno nakon pandemije, kroz Evropski socijalni model, imajući na umu hitnost u kojoj se nalazimo. Otuda je i moto predsjedništva: ‘Vrijeme je za postizanje: poštenog, zelenog i digitalnog oporavka”, objasnila je Pina.

Portugal je prvi put predsjedavao Savjetom EU u prvoj polovini 1992. godine, drugi put 2000, a treći put 2007. godine.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji otvoreni su 29. juna 2012. Crna Gora je otvorila sva poglavlja u pregovorima, 33, ali je do sada privremeno zatvorila samo tri.

U februaru prošle godine objavljena je nova metodologija pristupanja Evropskoj uniji, koju je i Crna Gora prihvatila, iako je bivša vlada u početku govorila da je novi model pregovaranja za one koji nijesu toliko odmakli u pregovaračkom procesu.

Čekamo izvještaj Komisije o prilagođavanju procesa proširenja

Pina je ukazala je da se odnos između EU i kandidata za pristupanje gradi dvosmjerno, što znači da će EU odgovoriti na svaki korak koji kandidati čine u potpunijoj integraciji.

“To se, naravno, ne odnosi samo na Crnu Goru, već i na sve zemlje u regiji, imajući u vidu one koje imaju specifične slučajeve i situacije u vezi s njihovim pristupnim procesima. Dopustite mi takođe da naglasim da dobri susjedski odnosi pomažu i Portugal priznaje sve napore koji se ulažu kako bi se osigurala veća saradnja i regionalna integracija, što će omogućiti lakšu i plodniju evropsku integraciju. Portugal takođe čeka izvještaj Komisije o prilagođavanju procesa proširenja, koji je potreban za donošenje odluke Savjeta o održavanju međuvladine konferencije s Crnom Gorom”, rekla je Pina.

Bonus video: