odgovorio poslaniku sd-a

Ivanović: Čudi da je Šehović fasciniran učinkom Srbije

"Moguće je da su ovi opozicioni dani uticali na Vas jer se ne sjećamo da ste ikad ranije rekli nešto pozitivno za susjednu Srbiju", naveo je poslanik SNP-a

2509 pregleda 13 komentar(a)
Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ivanović, Foto: Luka Zeković

Šef poslaničkog kluba i potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović kazao je danas da je začuđen da je poslanik Damir Šehović, kao kadar Socijaldemokrata, fasciniran učinkom Srbije u vakcinisanju stanovništva protiv koronavirusa.

"Moguće je da su ovi opozicioni dani uticali na Vas jer se ne sjećamo da ste ikad ranije rekli nešto pozitivno za susjednu Srbiju", naveo je Ivanović.

Kazao je da je Šehović u jučerašnjem reagovanju bio maliciozan, ali da je njegova izjava samo potvrda da je "pročitao" njegovu namjeru da krivicu za probleme sa vakcinama prebaci sa prethodne na sadašnju Vladu.

"U slučaju da niste u toku, obavještavam Vas da SNP CG nije prevarila građane, te da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sinoć potvrdila da ćemo u narednim danima dobiti prve doze ruske vakcine Sputnik V", dodao je Ivanović.

Kada su u pitanju problemi sa nabavkom vakcina, podsjetio je Šehovića da prethodna Vlada nije završila pregovore oko Kovaks inicijative, odnosno da državna garancija za vakcine nije bila uplaćena, te da je tako "doveden u pitanje memorandum koji je potpisan sa Kovaks inicijativom".

"Taj posao je, gospodine Šehoviću, odradilo Ministarstvo zdravlja na čelu sa novom ministarkom Borovinić Bojović 15. decembra, svega deset dana po formiranju nove Vlade. Takođe, smatram neophodnim da Vam ukažem na činjenicu da prethodno Ministarstvo zdravlja nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa pregovaračima Evropske unije, niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i julu prošle godine, te su već tada imale potpisane momorandume o saradnji, za razliku od Crne Gore. Osim toga, siguran sam da znate da Vaš partijski kolega, bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović, nije dovršio započeti posao dogovaranja sa ambasadom Poljske oko nabavke vakcina, pa je odgovor, koji je trebalo poslati još u avgustu, uputilo novo rukovodstvo Ministarstva zdravlja 31. decembra prošle godine. Valjda je tuga zbog izgubljenih izbora bila jača od potrebe i želje da se nastavi sa poslom bitnim za građane", naveo je Ivanović.

Šehoviću je, kada je u pitanju njegov predlog da Ivanović bude ministar zdravlja, poručio da nema tih ambicija i da ih nikad nije imao, ali da je siguran da ne bi bio gori ministar od njega i Hrapovića.

"Kada govorimo o prosvjeti, iako me ne smatrate kompetentnim za tu oblast, reći ću Vam da sam bio osnivač, zamjenik direktora i profesor jedne škole, ali naravno da Vi to ne znate", dodao je.

Podsjetio je i da se za vrijeme Šehovićevog mandata desio "čudni slučaj prepisivanja hrvatskih nastavnih planova i programa", koji nikada nije rasvijetljen, "kao i na opštepoznatu činjenicu da se niko nije mogao zaposliti u prosvjeti, a da ga prije toga nije 'prepoznao' Vaš partijski teren".

"U prilog tome govori i činjenica da je Ministarstvo prosvjete pod Vašom upravom odbilo da promijeni način izbora direktora škola, te ste kroz odluku da ministar imenuje direktore svjesno ostavili prostor za zloupotrebe obrazovnog sistema u političke svrhe. Na kraju, cijenim da je važno pomenuti da ste kao član Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore sebi omogućili da stan od 89 kvadrata u Podgorici otkupite za svega 20.000 eura, iako je u pitanju nekretnina koja vrijedi oko 100.000 eura. Za to vrijeme, gospodine Šehoviću, većina prosvjetnih radnika jedva je sastavljala kraj s krajem. Na ovo su me podsjetili naši sugrađani kojima nije jasno kako ste Vi uspjeli da za tako kratak period riješite stambeno pitanje, a ja za 30 godina efektivnog rada nisam dobio ni jedan kvadratni metar. Što bi rekao naš narod: pametnom dosta", zaključio je Ivanović.

Preporučujemo za Vas