Hrapović: Vakcine preko COVAX-a rezultat rada prethodne Vlade

“Kao što je poznato, prethodna vlada je ispregovarala sve, te uplatila preko 600 hiljada eura avansa, i ostala je samo garancija od oko 100 hiljada USD. Kako je prethodna vlada argumentovala COVAX-u da nema zakonski osnov da izda pisanu finansijsku garanciju, to je COVAX prihvatio”, naveo je Hrapović

10601 pregleda 122 reakcija 111 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović

Vakcine koje će biti dopremljene preko COVAX inicijative rezultat su rada prethodne Vlade, saopštio je bivši ministar zdravlja i funkcioner Socijaldemokrata (SD) Kenan Hrapović.

On je, kako je saopšteno iz SD, kazao da je nova Vlada, po pitanju COVAX-a, imala tačno "dva klika posla".

“I to je jedva završila sa sve žalopojkama u javnosti”, dodao je Hrapović.

On je rekao i da nije ničija krivica što nova Vlada za puna dva mjeseca rada nije uspjela da privede kraju dodatne, bilateralne pregovore koje je vodila oko vakcina.

“Kao što je poznato, prethodna vlada je ispregovarala sve, te uplatila preko 600 hiljada eura avansa, i ostala je samo garancija od oko 100 hiljada USD. Kako je prethodna vlada argumentovala COVAX-u da nema zakonski osnov da izda pisanu finansijsku garanciju, to je COVAX prihvatio”, naveo je Hrapović.

On je kazao da je 10. decembra, kada je stupila na dužnost nova Vlada, COVAX informisao da umjesto tražene pisane finansijske garancije Vlada “može uplatiti garanciju u kešu.”

“I to su ta dva čuvena klika Vlade i nove ministarke, kojom vrše uplatu u kešu ranije definisanog iznosa i faktički završenog posla. To je, dakle, sav njihov trud u ovom za, građane Crne Gore krucijalnom poslu nabavke vakcina preko COVAX mehanizma”, naveo je Hrapović.

On je rekao da od te nepobitne činjenice ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović neće spasiti konstantno prebacivanje sopstvene nesposobnosti na prethodnu vladu.

On je zahvalio ministarki zdravlja "što je sinoć u jednom gostovanju javno, vrlo tačno i precizno po datumima, počev od 3. jula prošle godine, pobrojala sve, konstantne aktivnosti koja je prethodna vlada činila u vezi s Covax inicijativom”.

“Upravo smo to i mi sve vrijeme pričali i još jednom joj zahvaljujem na iskrenosti, u kojoj je ministarku, doduše, teško uhvatiti", zaključio je Hrapović.

Bonus video: