Demokrate: Predlozi izmjena zakona su na fonu ustavnog određenja Crne Gore kao države socijalne pravde

Nosiocima porodičnog poljoprivrednog domaćinstva bi pripalo pravo na staračku naknadu, ako je stariji od 65 godina (muškarac), odnosno 60 godina (žena), živi na selu i bavi se poljoprivredom, ne ostvaruje primanja po drugom osnovu, kao i da se staračka naknada utvrđuje u visini 70 odsto najniže penzije u Crnoj Gori, umjesto dosadašnjih 50 odsto”, kaže se u saopštenj

6300 pregleda 8 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Predstavnici parlamentarne većine podnijeli su predloge izmjena i dopuna zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o socijalnoj i dječjoj zaštiti, o radu i o poljoprivredi i ruralnom razvoju, radi stavljanja u skupštinsku proceduru.

Kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, predlozima izmjena i dopuna Zakona o osnovnom obrazovanju predviđa se da pravo na besplatne udžbenike za osnovnu školu, na teret budžeta države, ima svaki učenik.

“Predlozima izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti predviđa se da pravo na dodatak za djecu može ostvariti dijete do šeste godine života – 30 eura, a dijete - korisnik materijalnog obezbjeđenja 44 eura”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje, kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu individualnog plana aktivacije, može ostvariti dodatak od 44 eura.

“Dijete - korisnik dodatka za njegu i pomoć 52 eura, dijete - korisnik lične invalidnine i dijete bez roditeljskog staranja po 60 eura”, dodaje se u saopštenju Demokrata.

Kako su kazali, predviđeno je da pravo na dječji dodatak ima troje djece u porodici, a izuzetno se obezbjeđuje i djeci koja su rođena kao dvojke, trojke, nezavisno od broja djece.

“Predlozima izmjena i dopuna Zakona o radu, poslanici parlamentarne većine založili su se da minimalna neto zarada ne bude niža od 250 eura”, kaže se u saopštenju.

Poslanici vlasti su, kako se navodi, predložili izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

“Zahvaljujući kojim bi nosiocu porodičnog poljoprivrednog domaćinstva pripalo pravo na staračku naknadu, ako je stariji od 65 godina (muškarac), odnosno 60 godina (žena), živi na selu i bavi se poljoprivredom, ne ostvaruje primanja po drugom osnovu, kao i da se staračka naknada utvrđuje u visini 70 odsto najniže penzije u Crnoj Gori, umjesto dosadašnjih 50 odsto”, kaže se u saopštenju.

Iz Demokratske Crne Gore su kazali da su takvi predlozi izmjena na fonu ustavnog određenja Crne Gore kao države socijalne pravde, a predstavljaju i ispunjenje obećanja te partije datih u predizbornom periodu.

“Poslanici Demokratske Crne Gore koji su, učestvovali u izradi i davanju u skupštinsku proceduru ovakvih zakonskih predloga, i na ovaj način pokazuju da je to partija za koju je i data riječ zakon”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Demokrate, ispunjavajući obećanje dato građanima predlaganjem zakonskih rješenja naglašene socijalne senzibilnosti, ostaju privržene svom opredjeljenju da politiku razumiju ne kao način borbe za vlastite interese.

"Već kao djelatnost u službi svih građana, naročito najosjetljivijih kategorija među njima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: