Miješanje u izborni proces ili borba za birače?

Mandić kao iskusan političar želi da definiše i targetira biračko tijelo koje je ideološki povezano sa Srbijom i BH entitetom Republika Srpska, kako se glasači ne bi okrenuli koalicijama sličnog ideološkog pravca, kaže Dragiša Janjušević

22887 pregleda 30 reakcija 31 komentar(a)
Nikšić, Foto: Skupstina.me
Nikšić, Foto: Skupstina.me

Izjava šefa izborne kampanje koalicije “Za budućnost Nikšića” i jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da ima podršku Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska za pobjedu na lokalnim izborima je prije svega targetiranje i definisanje biračkog tijela nego što se radi o uključivanju drugih država u izborni proces, kazao je “Vijestima” politički analitičar Dragiša Janjušević.

Mandić je prije nekoliko dana na skupu u Župi nikšićkoj kazao kako je uvjeren u pobjedu na lokalnim izborima, poručivši, između ostalog, da uz sebe imaju Srbiju i Republiku Srpsku.

“Mi imamo podršku našeg naroda, najbolji program, kandidata za gradonačelnika, mladog i uspješnog, koji može da povede ovaj grad u pravom smjeru. Imamo republičku vlast koja će zajedno da radi sa lokalnim vlastima, imamo Srbiju uz nas, imamo Republiku Srpsku”, kazao je tada Mandić.

Iz opozicionih partija i GP URA poručili su da bi to bilo neprimjereno miješanje drugih država u izborni proces u Nikšiću. Iz koalicije „Za budućnost Nikšića“ odgovaraju da je podrška u skladu sa zakonom i da je ona potrebna Crnoj Gori.

Janjušević naglašava da Mandić kao iskusan političar želi da targetira biračko tijelo koje je ideološki povezano sa Srbijom i BH entitetom Republika Srpska, kako se glasači ne bi okrenuli koalicijama sličnog ideološkog pravca kao što je "Ne damo Nikšić" i "Narodni pokret".

Janjušević
Janjuševićfoto: Vijesti/Luka Zeković

"Mislim da je izjava gospodina Mandića došla u vrijeme kada je vidio da u Nikšiću se javljaju izborne liste koje pretenduju na isto biračko tijelo. Isto tako, mislim da je kao iskusan političar ciljano išao na “tvrđe” desničarsko tijelo kako bi napravio razliku unutar pretedenata na prosrpske glasače, nego što je imao namjeru da politički uključi druge države kao nekoga ko se miješa u izborni proces. Jednostavno oni žele da budu dominantana lista, kao što su bili 30. avgusta prošle godine i ne žele da im se unosi konfuzija u biračkom tijelu“, rekao je Janjušević.

On je dodao da takvu situaciju žele da iskoriste procrnogorske partije kao što su SD i SDP i time ciljaju na biračko tijelo partija sličnih ideologija kao što je Građanski pokret URA.

Portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević kazao je "Vijestima" da je potpuno legitimna podrška koju je Mandić pomenuo u izjavu i da ona može da bude samo od koristi svim građanima Crne Gore.

Kovačević
Kovačevićfoto: Boris Pejović

"Andrija Mandić je predsjednik Nove srpske demokratije, jedine srpske parlamentarne stranke u Crnoj Gori i njemu je kao srpskom političaru važno da politika koju sprovodimo ima podršku naroda u Srbiji i Republici Srpskoj“, rekao je Kovačević.

On je potporu koju koalicija "Za budućnost Nikšića" ima od Srbije i RS-a uporedio sa podrškom koju je predsjednik DPS-a Milo Đukanović imao na prethodnim parlamentarnim izborima od premijera Albanije Edija Rame.

"Mi želimo dobre odnose sa svima u regionu ali nam je kao srpskim političarima najvažnije da oni posebno dobri budu sa Srbijom i RS”, rekao je Kovačević.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković je kazao da postoji uticaj stranog faktora i strane države na izborni proces u Nikšiću.

Predsjednik Opštinskog odbora SDP-a Nikšić Željko Nikolić je u izjavi za “Vijesti” je Mandićevu izjavu okarakterisao kao najavu direktnog miješanja stranih država u izborni proces na lokalnom nivou u Crnoj Gori kao dokaz da je u toku borba protiv suštinskog suvereniteta države Crne Gore i demokratskog prava građana da o svojoj sudbini sami odlučuju.

Nikolić
Nikolićfoto: SDP

"Pozivam koordinatora bezbjednosnih službi (Dritana) Abazovića da spriječi ugrožavanje suvereniteta i procesuira odgovorne. Nedopustivo je njegovo dalje žmurenje i ćutanje jer nereagovanje državnih organa vodi u dalje tenzije i nestabilnost“, rekao je Nikolić.

Kandidat za odbornika GP URA na izborima u Nikšiću Goran Šućur za “Vijesti” je kazao da ako su navodi Mandića tačni onda je to apsolutno neumjesno miješanje drugih država u izborni proces u Crnoj Gori, pa makar on bio na lokalnom nivou.

Šućur
Šućurfoto: URA

"Uzimajući u obzir politički profil gospodina Mandića i njegovo shvatanje političkih procesa, ovo nije veliko iznenađenje. To je ono što smo imali mnogo puta do sada, ali ne samo sa te strane desnice na crnogorskoj političkoj sceni, već i sa one druge oličene u DPS-u gdje su im predsjednici nekih susjednih država slali podršku pred izbore”, rekao je Šućur.

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević kazao je Mandić potvrdio sumnje u umiješanost stranog faktora u predstojeće lokalne izbore u Nikšiću.

CDT pozvao ASK i Tužilaštvo da reaguju

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica juče je pozvao Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) i nadležno tužilaštvo da u hitnom roku izvrše sve potrebne aktivnosti i informišu javnost o navodima o zloupotrebama državnih ili opštinskih resursa u predizborne svrhe.

"Apelujemo na nadležna tužilaštva da prekinu sa dugogodišnjom praksom stavljanja pod tepih stvarnih razloga za mnogobrojne incidente koji se dešavaju u Crnoj Gori i posljednjih dana Nikšiću i prestanu da ih tretiraju kao kafanske ili ulične razmirice ili slučajne nesporazume jer je sasvim evidentno da se oni dešavaju iz razloga nacionalne, vjerske ili političke netrpeljivosti i mržnje", navodi Koprivica u saopštenju.

Bonus video: