Demokrate DPS-u Budva: Simboli diskriminacije i pljačkaških privatizacija navodno se osjećaju oštećenima

Iz Demokrata ističu da je pravne države, poništeni bi bili Parlamentarni izbori 2016. godine na svim biračkim mjestima
1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 20.12.2017. 16:34h

"Kako se usuđujete da donesete odluku protiv nas“ – suština je reagovanja DPS-a na odluku Ustavnog suda o ponavljanju izbora na jednom biračkom mjestu u Tuzima, kaže se u reagovanju Demokrata na izjavu DPS-a Budva u kojem se kaže da "Demokrate kritikuju samo kad im nešto ne odgovara"

U saopštenju Demokrata se navodi da je jako neprijatno slušati kako o pravnoj državi i ponašanju državnih organa kritičkim predstavama govore oni koji brutalno krše zakone i koji su apsolutno privilegovani i zaštićeni od tih istih organa.

"Simboli partijskog zapošljavanja, diskriminacije i pljačkaških privatizacija koji su to postali upravo ćutanjem nadležnih institucija, danas se navodno osjećaju oštećenim zbog odluka državnih organa. Toliki je nedostatak demokratskog kapaciteta i poimanja prava i pravde u redovima DPS-a da ne mogu podnijeti ni jednu odluku koja im ne ide u prilog. Očigledno da ne postoje parametri koji bi mogli izmjeriti nivo otpora DPS-a prema pravnoj državi i uspostavljanju nezavisnih državnih institucija. Zato nije ni čudo zašto ni posle 27 godina u Crnoj Gori nemamo jake, nezavisne, depolitizovane i odgovorne državne organe. Ovakve izjave samo potvrđuju ono što zapravo svi u Crnoj Gori znaju, a to je da bez smjene DPS-a nema vladavine prava", ističe se u reagovanju.

Dalje se navodi da je teško objasniti onima koji flomasterom križaju izborna prava, šta znači kada je nešto očigledno prekršeno.

"Zamislite u kom obimu je prekršeno pravo kada su državni organi satjerani uz zid pravde do mjere da se usude da donesu i po neku odluku na štetu DPS-a uprkos ogromnim pritiscima. U slučaju ponavljanja izbora u Tuzima postojali su neoborivi dokazi kršenja izbornih prava. Ali, vidimo koliko vas boli to što smo vam uzeli mandat u Petnjici. Pogađa vas što smo dokazali da je Državna izborna komisija obična partijska ćelija, a da su Opštinske izborne komisije produžena ruka te ćelije. U očajničkom pokušaju da poništite efekte odluka Ustavnog suda koje potvrđuju da su prekršena izborna prava do mjere da se ne mogu ispraviti bez ponavljanja izbornog procesa, pozivate se na nekakvih pet prigovora od prije godinu dana. Zamislite kada bi mi počeli da nabrajamo naše prigovore ili da ponovimo dokaze o brutalnim zloupotrebama u toku izbornog procesa. Teško da bi se u jednom danu moglo pročitati. Zato se zadržavamo na argumentovanom obezvrjeđivanju vašeg nemuštog pokušaja osporavanja odluka koje svjedoče o samo malom procentu ukupnih zloupotreba DPS-a", kaže se u reagovanju.

Iz Demokrata ističu da je pravne države, poništeni bi bili Parlamentarni izbori 2016. godine na svim biračkim mjestima.

"Ako jedna vlast nije proistekla iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, onda je to aktuelna koja je formirana strahom i zloupotrebama te 2016. godine. Kao partija koja se zalaže za uspostavljanje vladavine prava i izgradnju jakih i nezavisnih institucija kao civilizacijskih tekovina savremene Evrope, pozdravljamo svaki iskorak državnih organa, pa i onaj najmanji, kada smognu snage da se odupru pritiscima DPS-a i primjene zakone ove države", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: