EU o nazivu ulice po Mladiću: Glorifikovanje ratnih zločinaca protivno evropskim vrijednostima

"EU očekuje od političkih lidera, uključujući one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve konflikata i da iskreno afirmišu demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu", rekla je Pisonero

38045 pregleda 438 reakcija 76 komentar(a)
Pisonero, Foto: Ec.europa.eu
Pisonero, Foto: Ec.europa.eu

Portparolka Evropske komisije Ane Pisonero je povodom predloga da ulica u Beranama bude nazvana po generalu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid, izjavila da su "glorifikovanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima".

"EU očekuje od političkih lidera, uključujući one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve konflikata i da iskreno afirmišu demokratiju, pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu", rekla je Pisonero za Glas Amerike.

Savjet Opštine Berane za davanje naziva naseljima, ulicama i trgovima je većinom glasova prihvatio predlog "Srpskog monarhističkog pokreta" da jedna ulica bude nazvana po Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske.

Opština Berane je danas saopštila da Savjet ne donosi odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupa građana ili udruženja, odnosno svih u javnoj raspravi.

Mladića je Haški tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor pošto ga je proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, tokom rata u BiH.

Oslobođen je optužbe za genocid u još šest opština u BiH, a na tu presudu žalbu su uložili i branioci i tužioci.

Bonus video: