Golubović: Dom revolucije nikšićki "Skadar na Bojani"

"Što će reći i da su ogromna sredstva izdvojena za gradnju Doma revolucije. Koliki je iznos tih sredstava, građani Nikšića nikada nijesu saznali, a pogotovo koliki je njihov lični ulog bio. Dom revolucije ni dan danas nije u potpunosti završen uprkos brojnim najavama DPS funkcionera", kazao je Golubović

5646 pregleda 228 reakcija 10 komentar(a)
Golubović, Foto: Socijalisti Crne Gore
Golubović, Foto: Socijalisti Crne Gore

Dom revolucije u Nikšiću, čija je izgradnja započeta skoro prije pola vijeka, ni dan danas nije u potpunosti završen, a dugo vremena je predstavljao svojevrsnu „crnu rupu“ u strogom centru grada, kazao je Svetozar Golubović, predsjednik nikšićkog odbora Socijalista.

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, Nikšićani su putem samodoprinosa izdvajali značajna sredstva za izgradnju Doma revolucije, čiji je kamen temeljac postavljen davne 1972. godine, tvrdi Golubović, dodavši da je to bilo vrijeme procvata nikšićke privrede, vrijeme kada je Nikšić bio drugi po veličini industrijski centar u ondašnjoj velikoj Jugoslaviji.

"Što će reći i da su ogromna sredstva izdvojena za gradnju Doma revolucije. Koliki je iznos tih sredstava, građani Nikšića nikada nijesu saznali, a pogotovo koliki je njihov lični ulog bio. Dom revolucije ni dan danas nije u potpunosti završen uprkos brojnim najavama DPS funkcionera, pa je tako 2012. godine tadašnji ministar kulture u Vladi Crne Gore Branislav Mićunović u predizbornoj kampanji najavio višemilionska ulaganja u završetak nikšićkog „Skadra na Bojani“, ali od toga nije bilo ništa. Sve je, kao po običaju, ostalo na predizbornim obećanjima u partijske svrhe, čime su obmanjeni i podržavaoci takve politike, čiji će se kraj pokazati na lokalnim izborima 14. marta", kaže Golubović.

Ističe da se Socijalisti Nikšića, kao budući konstituenti nove demokratske vlasti u Nikšiću, zalažu da se ovoj problematici posveti pažnja, i postavljaju pitanja koja, kako navode, tište građane.

"Zašto sredstva građana izdvajana samodoprinosom nijesu namjenski utrošena u završetak gradnje Doma revolucije u vrijeme trodecenijske vladavine DPS-a i kada će odgovorni snositi posledice? Zašto su vlast DPS-a i njen bivši gradonačelnik odstupili od projekta završetka gradnje Doma revolucije, čiji su autori bili eminentni slovenački i svjetski projektanti u oblasti arhitekture? Zašto su DPS vlast i njen bivši gradonačelnik odustali od projektnih rješenja nagrađenih na konkursu od prije nekoliko godina, koji je vlast sama organizovala i za to utrošila značajna sredstva iz lokalnog budžeta?Zašto se sa ekspertskih arhitektonskih rješenja prešlo na „Biznis plan“ lokalne uprave i njenog bivšeg gradonačelnika, odnosno na gotovo polovini tog prostora namijenjenog izgradnji Doma revolucije - izgrađeni su fitnes centar, tržni centar i parking prostor?", pitaju iz nikšićkog odbora Socijalista.

Objašnjavaju da za takvo djelovanje lokalna vlast nije imala saglasnost uglednih arhitekata, projektanata Doma revolucije, ali ni građana Nikšića.

"Zato će pravi odgovor na ova pitanja dati građani Nikšića na lokalnim izborima 14. marta kada će aktuelnu nedomaćinsku vlast poslati u zasluženu političku prošlost. Za pesimiste i one koji kažu „ćuti, može i gore“, Socijalisti Nikšića imaju jasan odgovor – „mijenjaj, može i bolje“", zaključuje se u saopštenju Golubovića.

Bonus video: