DPS: Krivokapić da smijeni Borovinić Bojović, postala je dio problema, a ne rješenja

"Svakog dana umre između pet i deset građana. Ministarka nije prihvatila donaciju vakcina – u danima kada se dnevno razboljevalo oko 500 ljudi, a do tada umrlo 80 – samo zato što su obezbijeđene autoritetom predsjednika Đukanovića"

14751 pregleda 81 reakcija 82 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Zahtijevamo od premijera Zdravka Krivokapića da smijeni ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, zbog niza neodgovornih i nestručnih postupaka koji su doveli do katastrofalne epidemiološke situacije u državi i prijete da potpuno uruše zdravstveni sistem Crne Gore, saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Posljednji događaji u Budvi, gubitak svake kontrole nad epidemijom, a posebno činjenica koja je juče zgrozila javnost, da se na apele odgovornih iz ovog grada, ministarka i njen tim nijesu se cio dan odazvali, ubjeđuju nas da Jelena Borovinić Bojović nema stručne a očigledno ni ljudske kapacitete da se bavi tako kompleksnim i odgovornim pitanjem kakvo je zdravlje građana", ističe se u saopštenju DPS.

Iz te partije su dodali da se približavamo sredini februara, a vakcina u Crnoj Gori nema.

"Svakog dana umre između pet i deset građana. Ministarka nije prihvatila donaciju vakcina – u danima kada se dnevno razboljevalo oko 500 ljudi, a do tada umrlo 80 – samo zato što su obezbijeđene autoritetom predsjednika Đukanovića. Suočena sa pritiskom građana i nevjericom da su vakcine koje su mogle da spasu desetine hiljada života građana odbijene, ona i cio Krivokapićev kabinet, započeli su proces sramnog prebacivanja odgovornosti prvo na bivšu Vladu a onda i na predsjednika Đukanovića?! U međuvremenu, iza leđa javnosti, ministarka zdravlja, traži od srpskog ministra zdravlja da kompenzuje njenu nesposobnost, tako što će poslati izvjesni broj vakcina, i na taj način direktno uskratiti građane Srbije, onoga što su platili i što im pripada?!", kazali su iz DPS.

Oni su poručili da je niz pogrešnih odluka Vlade i ministarke, kao direktno zadužene za stanje u zdravstvu, doveo građane u bezizlaznu situaciju.

"Nevjerovatnom odlukom, da se bez ikakve zdravstvene kontrole otvore granice, mutirani virus je ušao u Crnu Goru i krenuo da se širi. Tačan broj slučajeva ne znamo nedjeljama, jer čekamo rezultate ispitivanja laboratorije iz Berlina. Za to vrijeme, granice su širom otvorene za uvoz novih importovanih slučajeva. Kao izgovor, navode se ekonomski razlozi, prije svega turizam, dok prijestonica turizma, vapi za pomoć, jer ljudi padaju pokošeni virusom. Domovi za stare u Crnoj Gori, postali su epidemiološke bombe, štićenici svakodnevno umiru, a ministarka konstatuje da su „asimptomatski pacijenti“ i da im ne treba bolničko liječenje?! U međuvremenu ministarka i direktorka Kliničkog centra, nagađaju kolika je popunjenost kapaciteta najvećeg zdravstvenog centra u Crnoj Gori. Ljiljana Radulović ujutro kaže da je 80 posto, a ministarka uveče utvrdi da je tek nešto više od 50, i da ova cifra od 80 ne znači procente nego broj pacijenata?! Da nije tragično, bilo bi komično da se najodgovorniji u zdravstvenom sistemu igraju brojevima, kao da se ne radi o bolesnim ljudima i o popunjenosti bolničkih kapaciteta, jednom od najvažnijih parametara koji u svakoj normalnoj zemlji ključno određuje epidemiološke mjere", rekli su iz DPS.

Po njihovim riječima, zbog ozbiljnosti situacije i zbog činjenice da je Crna Gora jedina država u Evropi koja nema ni jednu vakcinu, a ni adekvatnu kampanju vakcinacije, zbog građana Crne Gore i njihovog zdravlja traže od premijera Krivokapića da smijeni nadležnu ministarku zdravlja.

"Jasno je da je ona postala dio problema, a ne rješenja. Zahtijevamo od Vlade, da sve svoje kapacitete, ljudske i materijalne, prevashodno usmjeri u rješavanje najveće zdravstvene krize koja je zadesila našu državu ili da podnese kolektivnu ostavku, ako za to nije sposobna", zaključuje se u saopštenju DPS.

Bonus video: