Bilčik: Nova vlada riječi da pretvori u djela

"Crnogorsko rukovodstvo proglasilo je integraciju u Evropski uniju (EU) svojim strateškim prioritetom. Pozdravljamo ovu proevropsku orijentaciju nove vlade, ali bismo željeli da se riječi pretvore u djela", kazao je Bilčkik

16687 pregleda 77 reakcija 14 komentar(a)
Bilčik, Foto: Luka Zeković
Bilčik, Foto: Luka Zeković

Crna Gora sada mora započeti stvarnu političku trku ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja, kazao je šef Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik.

"Crnogorsko rukovodstvo proglasilo je integraciju u Evropski uniju (EU) svojim strateškim prioritetom. Pozdravljamo ovu proevropsku orijentaciju nove vlade, ali bismo željeli da se riječi pretvore u djela", kazao je Bilčkik "Danu".

On je poručio da Crna Gora mora izvršiti važne reforme, posebno u oblasti vladavine zakona.

"Crna Gora je predvodnik u pregovorima o pristupanju kada su u pitanju sva otvorena pregovaračka poglavlja, ali sada mora započeti stvarnu političku trku ka zatvaranju poglavlja" rekao je Bilčik.

Upitan da li smatra da postoje zakonski i politički preduslovi za snažan napredak u borbi protiv kriminala i korupcije, on je podsjetio da je borba protiv kriminala i korupcije u samo srcu procesa proširenja.

"To je povezano sa napretkom u oblasti vladavini zakona i ukupnim procesom reformi. Ovog mjeseca ćemo u Evropskom parlamentu razgovarati o nacrtu izvještaja o Crnoj Gori koji će sačiniti moj kolega, stalni izvjestilac Tonino Picula. Vjerujem daće njegov nacrt ponuditi sveobuhvatnu procjenu napretka i nedostataka u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije. Nadam se da će izvještaj Evropskog parlamenta poslužiti kao odgovor na vaše pitanje o tome šta mora biti učinjeno pravno i politički za napredak Crne Gore. Stoga bih pozvao građane Crne Gore da pažljivo prate raspravu u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta za nekih par sedmica", naveo je Bilčik.

Bonus video: