Radulović: Neka EU pošalje stručnjake ako želi da pomogne CG

Efekte izmjena tužilačkih zakona treba analizirati na kraju godine, kada će biti evidentni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i kada ćemo biti mnogo bliži Briselu, kaže Branko Radulović

17121 pregleda 268 reakcija 59 komentar(a)
Trebalo je smijeniti Lazovića, Radonjića..: Radulović, Foto: Boris Pejović
Trebalo je smijeniti Lazovića, Radonjića..: Radulović, Foto: Boris Pejović

“Demontaža kriminogeno-totalitarnog režima i borba protiv organizovanog kriminala je faktički počela ovih dana inicijativom izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i predlogom Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, kao i aktueliziranjem afera ‘Abu Dabi fond’ i ‘garancija KAP-u’.

Taj proces od istorijskog značaja po Crnu Goru se mora riješiti sistemski, sveobuhvatno i efikasno. On će izazvati tektonske promjene na političkoj sceni, krivičnu odgovornost brojnih aktera naše kriminogene tridesetogodišnje prošlosti, vraćanje otete imovine i stvaranje zdravih osnova za izgradnju prosperitetne države. Zato su reakcije tako brojne i glasne, a neutemeljene”.

To za “Vijesti” kaže šeg poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović.

On navodi da bi lanac policija–tužilaštvo-sudstvo trebalo podvrgnuti takozvanom „vetting“ procesu, odnosno dubokoj provjeri svih aktera, zato što su, kako objašnjava, neki policajci, tužioci i sudije bili korumpirani, kontrolisani i nestručni.

“Odmah je to trebalo učiniti u policiji, poslije usvajanja zakona biće djelimično moguće i u tužilaštvu, sudstvo još ostaje kao bastion kriminogene hobotnice”, kaže poslanik.

Radulović dodaje da je nakon odlaska direktora policije Veselina Veljovića trebalo smijeniti njegovog pomoćnika za organizovani kriminal Zorana Lazovića, načelnika Specijalnog policijskog odeljenja, Dragana Radonjića i sve rukovodioce, te postaviti v. d. starješine, izvršiti duboku provjeru i temeljnu reorganizaciju.

“Prioritetna aktivnost treba da bude formiranje Biroa za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala shodno najboljim praksama, uz punu podršku i logistiku, koji će sa profesionalnim tužilaštvom preispitati osnovanost svih tužbi i kriminogenu sadašnjost i prošlost. Tada se sa nama ne bi izrugivati ni Lazović, ni Radonjić i predstavljali svoje navodne velike rezultate. Ne bi se hvalili da je od 18 prijava protiv Mila Đukanovića i organizovane grupe, odbačeno 12 kao neosnovano...”, navodi sagovornik.

Zakonske inicijative čije usvajanje Radulović očekuje 18. februara, omogućiće, objašnjava, promjenu sastava “zatočenog Tužilačkog savjeta” izborom profesionalne većine novih članova iz reda uglednih pravnika i formiranje Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju. “Na određenu rezervisanost međunarodne zajednice i medijsko spinovanje o navodnoj ugroženosti evropskih integracija se ne treba obazirati. Efekte ovih izmjena treba analizirati na kraju godine, kada će biti evidentni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i kada ćemo biti mnogo bliži Briselu. Ukoliko EU u istinu želi da pomogne, neka nam pošalju najbolje stručnjake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na ispomoć”, navodi poslanik.

On je izrazio nadu da će i u sudstvu “samosvijest i pokušaj prikrivanja odgovornosti sudija za nezakonito postupanje uticati na pravednost odlučivanja”.

“Slično kao ova naprasna angažovanost Katnića i pojedinih tužilaca i policajaca”, rekao je.

Lako je utvrditi da država izgubi milijardu eura zbog eksploatacije crvenog boksita

Radulović kaže da je posljednjih 10 godina podnio pet krivičnih prijava za organizovani kriminal protiv Đukanovića i bivšeg premijera Duška Markovća. I to zbog privatizacije EPCG, za koruptivne radnje i kriminal u KAP-u, za organizovani kriminal pri eksploataciji crvenih boksita i prilikom potpisivanja ugovora i navodne ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja I. “Osnovi sumnje u krivičnoj prijavi za eksploataciju crvenih boksita, o kojoj govori Radonjić, mogu se veoma brzo utvrditi na bazi priloženih dokaza i upoređivanjem Zakona o koncesijama, količine eksploatisane rude, namjene, faktura, cijena na svjetskom tržištu, ofšor firmi i tokova novca, pa uvidjeti da se radi o nezakonitom i korupcionaškom poslu. Samo po ovoj krivičnoj prijavi država se godišnje ošteti za jednu milijardu eura prerađenog aluminijuma. Uostalom o tome danas govore i inženjeri iz Rudnika boksita. Očigledno ove prijave će čekati profesionalne policajce i tužioce. Zajedno sa okrivljenima za nečinjenje krivično treba da odgovaraju i Stanković i Katnić i Lazović i Radonjić i mnogi”, kaže Radulović.

Bonus video: