Bečić: Vlast bezrezervno opredijeljena za jačanje procesa evropskih integracija

„Značajnu pažnju Bečić je posvetio usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine, koje su u znatnoj mjeri unaprijedile njene kontrolne i nadzorne mehanizme u odnosu na izvršnu vlast, ali i najavio opsežan rad na veoma važnom projektu - zakonu o Skupštini“, navodi se u saopštenju

9477 pregleda 4 komentar(a)
Sa radnog ručka sa ambasadorima, Foto: Skupština Crne Gore
Sa radnog ručka sa ambasadorima, Foto: Skupština Crne Gore

Nova vlast bezrezervno je opredijeljena za jačanje procesa evropskih integracija i snaženje partnerskih odnosa Crne Gore i NATO-a, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, dodajući da će tješnja regionalna saradnja rezultirati bržim napredovanjem Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je prisustvovao radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Crnoj Gori, koji je organizovala Delegacija EU u Podgorici.

„Podsjetivši na bezrezervno opredjeljenje nove vlasti za jačanje procesa evropskih integracija i snaženje partnerskih odnosa između Crne Gore i NATO-a, Bečić je akcenat stavio na neophodnost tješnje regionalne saradnje, koja će rezultirati poboljšanjem političkih i ekonomskih odnosa u regionu, što će sve ishodovati bržim napredovanjem Zapadnog Balkana na putu ka punopravnom članstvu u EU“, kaže se u saopštenju.

On je upoznao sagovornike sa brojnim realizovanim aktivnostima na polju unapređenja transparentnosti rada Skupštine i otvaranju parlamenta ka građanima i organizacijama civilnog društva.

To će, kako se navodi, u značajnoj mjeri doprinijeti ponovnom pozicioniranju najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma kao centralne državne institucije, koje mjesto mu po Ustavu i pripada.

„Značajnu pažnju Bečić je posvetio usvojenim izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine, koje su u znatnoj mjeri unaprijedile njene kontrolne i nadzorne mehanizme u odnosu na izvršnu vlast, ali i najavio opsežan rad na veoma važnom projektu - zakonu o Skupštini“, navodi se u saopštenju.

Pored epidemioloških izazova sa kojima se Crna Gora suočava, on je govorio i o predstojećoj sjednici Skupštine na kojoj će se razmatrati niz zakonskih rješenja koja se tiču reformi u tužilaštvu, kao i ona koja se odnose na unapređenje socijalne politike u Crnoj Gori.

Bečić je istakao ponovno uvođenje dječjeg dodatka za sve predškolce, besplatne udžbenike za sve osnovce, kao i povećanje iznosa staračkih naknada.

On je podsjetio na kompletno renoviranje dva salona i jedne sale, koje su opremljene najsavremenijom tehnikom, čime je omogućen prenos uživo svih sjednica skupštinskih radnih tijela.

Sa radnog ručka sa ambasadorima
Sa radnog ručka sa ambasadorimafoto: Skupština Crne Gore

„Istakao je i stvaranje pretpostavki da se građani direktno obrate Skupštini putem predstavki, nevladine organizacije putem posebnog formulara, a podsjetio je i na otvaranje skupštinskih naloga na najpopularnijim društvenim mrežama“, dodaje se u saopštenju.

Bečić je kazao da će uskoro u rad biti pušten novi sajt i da je u toku digitalizacija zakonodavnog procesa, u okviru projekta e-Parlament, što je dio šireg procesa osavremenjivanja rada Skupštine.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je u ime Delegacije Unije i prisutnih ambasadora još jednom potvrdila potpunu otvorenost za saradnju i pomoć u ekspertizi u cilju napretka u sprovođenju reformi i prioriteta iz evropske agende.

Ona je istakla značaj stalnog dijaloga u cilju prevazilaženja mogućih izazova i posebno naglasila važnost koju Skupština i parlamentarna diplomatija imaju za osnaživanje zajedničkih vrijednosti i napredak ka punopravnom članstvu Crne Gore u EU.

„Popa je istakla važnost ovakvog vida komunikacije predsjednika Skupštine i ambasadora država članica EU, ističući da Bečića doživljava kao iskrenog partnera, koji uvijek i na svakom mjestu afirmiše dijalog, kroz obostrano uvažavanje“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: