DPS i LP se vraćaju u parlament 18. februara

"Podnijeli smo inicijative Ustavnom sudu i očekujemo pozitivnu odluku, ali bez obzira kakva bude nastavićemo rad u parlamentu", rekao je Živković

23554 pregleda 530 reakcija 72 komentar(a)
Živković, Foto: Biljana Matijašević
Živković, Foto: Biljana Matijašević

Poslanici DPS i LP vratiće se u Skupštinu i učestvovati na zasjedanju koje je zakazano za 18. februar, najavio je šef poslaničkog kluba DPS-LP Danijel Živković.

On je na konferenciji za novinare rekao da je DPS iscrpio pravne mehanizme koji se tiču spornih zakonskih rješenja usvojenih na zasjedanju krajem prošle godine.

"Podnijeli smo inicijative Ustavnom sudu i očekujemo pozitivnu odluku, ali bez obzira kakva bude nastavićemo rad u parlamentu", rekao je Živković.

On je kazao da je povratak DPS-a u parlament važan i zbog rasprave o tužilačkim zakonima koji su na dnevnom redu sjednice parlamenta 18. februara.

"Vjerujem da je to prilika i mjesto da ukažemo vladajućoj većini i ukupnoj javnosti da ako dođe do izglasavanja ovih rješenja da će evropski put Crne Gore biti zaustavljen", rekao je Živković.

Na pitanje da li poziv specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića novoj parlamentarnoj većini da povuku zakone vidi kao političku trgovinu, Živković je odgovorio da se ovdje ne radi o potrebi da se sačuvaju bilo čije funkcije, nego da se zaštiti demokratski kapacitet instutucija koji je "vrlo mukotrpno građen od sticanja nezavisnosti do danas".

"Očigledno je da postoje ultimatumi na strani vladajuće većine koji imaju za cilj da se što prije izglasaju tužilački zakoni, kako bi se postavili politički podobni ljudi mimo tužilačke organizacije, na čelo VDT-a i to ima za cilj potpunu diskreditaciju tužilaca, konkretno SDT-a i u finalu treba da dovede do devalviranja onogo što je do sada urađeno u tim institucijama i da ugroze dalji put Crne Gore ka EU. Konkretno govorim o zahtjevu DF-a jer on prednjači u tim zahtjevima, a DF ne zanimaju ni institucije Crne Gore ni put Crne Gore ka EU", kazao je Živković.

On je rekao i da predsjednik Skupštine Aleksa Bečić nije prihvatio poziv da zakaže Kolegijum šefova poslaničkih klubova kako bi zatražili informaciju od Vlade, konkretno od Ministarstva zdravlja o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preduzetim mjerama i vakcinaciji.

"Nakon razgovora sa predsjednikom parlamenta dobio sam obavještenje da neće biti Kolegijuma zbog principijelnog stava da se radi o temama koje ne mogu biti predmet rada Kolegijuma, iako smo imali različita mišljenja o tome. Smatrali smo da je Kolegijum mjesto sa kojeg treba poteći inicijativa da svi poslanici, kao predstavnici građani, treba da budu upoznati sa time šta Vlada konkretno preduzima u ovoj veoma lošoj epidemiološkoj situaciji. Nažalost, nijesmo imali potpunu saglasnost oko toga i vjerujem da nijesmo napravili iskorak u smislu kontrolne uloge Skupštine u ovoj situaciji, posebno ne jer je prethodna Vlada dostavila takvu informaciju prethodnom sazivu parlamenta i o toj informaciji smo mogli da raspravljamo na jednoj od sjednica Skupštine u prethodnom sazivu", kazao je Živković.

Najavio je da će Klub poslanika DPS-LP iskoristiti druge kontrolne mehanizme i mogućnosti koje se nalaze u Poslovniku Skupštine.

"Odlučićemo da li će to biti interpelacija ili parlamentarna istraga i želimo da dodatno aktuelizujemo ovu temu, ne zbog ubiranja političkih poena, niti da iskoristrimo ovu situaciju u političke svrhe nego da javnost upoznamo sa onim što su politike Vlade za koje smatramo da su loše i da one mjere koje oni donosi nijesu kvalitetne kako bi se sanirala loša epidemiološka situacija", kazao je Živković.

Bonus video: