"trajno se mijenja izgled lokaliteta"

Leković: Golo brdo pod zaštitom Morskog dobra, a izvodi se iskop i pretovar kamene mase

"Takođe, po kazivanju mještana na ovom području mogli bi se nalaziti i ostaci italijanskog groblja. Za sve to očigledno ne mari ni izvođač radova, Opština Bar kao ni Morsko dobro"

4484 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Golo brdo, Foto: Demokratska Crna Gora
Golo brdo, Foto: Demokratska Crna Gora

Već neko vrijeme u ekskluzivnoj zoni Morskog dobra, na Golom brdu u Sutomoru izvode se određeni iskopi i pretovar kamene mase, saopštio je danas Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar.

"S obzirom da je Golo brdo pod direktnom zaštitom Morskog dobra, prosto čudi kako je moguće da se na ovom lokalitetu izvode ovakvi ili slični radovi, kojima se trajno mijenja izgled lokaliteta. Na Golom brdu nalazi se utvrđenje iz 19. vijeka tvrđava Tabija koja predstavlja važan kulturno-istorijski spomenik ovog kraja", istakao je Leković.

On je dodao da ono što zabrinjava jeste očigledno i potpuno odsustvo pažnje i brige nadležnih inspekcija i morskog dobra, s obzirom da je, kako kaže, vidljivo i golim okom da se upravo na mjestu na kojem se vrši iskopavanje kamena nalaze ostaci nekih građevina, najvjerovatnije ostaci austrougarskih bunkera.

"Takođe, po kazivanju mještana na ovom području mogli bi se nalaziti i ostaci italijanskog groblja. Za sve to očigledno ne mari ni izvođač radova, Opština Bar kao ni Morsko dobro. Podvlačimo da je predmetna parcela na kojoj se vrše iskopavanja označena kao Šuma 2. klase pod teretom i ograničenjima od strane morskog dobra", rekao je Leković.

Po njegovim riječima, ovdje se prije svega postavlja nekoliko pitanja.

"Da li je nekom fizičkom licu i po kom osnovu Morsko dobro izdalo saglasnost za iskopavanje i devastiranje Golog brda ? S obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi kulturno – istorijski spomenik, da li je prije iskopavanja vršena bilo kakva analiza od strane stručnjaka-arheologa ? Da li su nadležne opštinske inspekcije izlazile na lice mjesta kako bi utvrdile sve činjenice i okolnosti ? Da li se možda iskopavanja mogu dovesti u vezu sa uređenjem šetališta i ako je to slučaj da li je to definisano ugovorom i da li postoje sve potrebne dozvole? Sve i da je to slučaj, nedopustivo je u strogoj zoni morskog dobra praviti kamenolome, devastirati okolinu i ignorisati činjenicu da se sve to čini na istorijski važnom lokalitetu. Opština i Morsko dobro su očigledno još jednom, (ne)namjerno zatajili", zaključio je Leković.