Glavni grad: Urbanizaciju ublažavamo parkovima i sportsko-rekreativnim zonama

Oni su podsjetili da su na inicijativu gradonačelnika, u namjeri da zaustavi dalju gradnju i devastaciju prostora u tom dijelu grada, stavili van snage DUP Zabjelo-Ljubović, stvarajući tako uslove za izgradnju nove parkovske površine u neposrednoj blizini objekta o kojem Vukmanović govori

5493 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Glavni grad nije nadležan za izdavanje građavinskih dozvola, a negativne posljedice urbanizacije ublažavamo novim parkovskim površinama i sportsko-rekreativnim zonama, navodi se u saopštenju Glavnog grada reagovajući na izjavu člana podgoričke URE Stefana Vukmanovića da je uprkos zabrani izgradnje od strane građevinske inspekcije, zgrada ispod brda Ljubović skoro pa završena.

Oni smatraju da je to politički motivisan napad na Glavni grad i da njegove optužbe nemaju utemeljenje.

"Ni sada, kao ni u trenutku početka izgradnje ovog objekta poslovi inspekcijskog nadzora u oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata nijesu bili u nadležnosti Glavnog grada, odnosno Komunalne inspekcije, već je to u isključivoj nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje koji kontrolnim inspekcijskim nadzorom, shodno ovlašćenjima urbanističko-građevinskog inspektora, donosi rješenje o rušenju nelegalnog objekta nakon čega slijedi administrativno sprovođenje preko izvršne službe ovog resora", navodi se u njihovom saopštenju.

Iz Glavnog grada su kazali da prijava građenja nije u nadležnosti lokalnih uprava, pa samim tim ni njihova, već resornog ministarstva u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Oni su podsjetili da su na inicijativu gradonačelnika, u namjeri da zaustavi dalju gradnju i devastaciju prostora u tom dijelu grada, stavili van snage DUP Zabjelo-Ljubović, stvarajući tako uslove za izgradnju nove parkovske površine u neposrednoj blizini objekta o kojem Vukmanović govori.

Naveli su da su prije nekoliko mjeseci izgradili novi park sa dječijim igralištem u Ulici Buda Tomovića na Zabjelu, te da kontinuirano vode brigu o očuvanju i unapređenju sadržaja za sport i rekreaciju u park šumi Ljubović, a u decembru prošle godine je počela izgradnja novog parka i sportsko-rekreativne zone u Ulici 27.marta na Zabjelu.

"Dakle, toliko o "istinitosti" navoda g. Vukmanovića da Zabjelo nema nijedan sportsko-rekreativni centar i da su građani ispod brda Ljubović lišeni prava na prirodu i zdravo okruženje, uz podsjećanje da se svi gore navedeni zeleni projekti Glavnog grada nalaze u radijusu od nekoliko stotina metara", kazali su iz Glavnog grada.

Oni su pozvali Vukmanovića da se povodom iznesenih tvrdnji javno izvini građanima Podgorice "koje je pokušao da obmane", kao i rukovodstvu Glavnog grada, kao i da se ne upušta u komentarisanje materije koju ne poznaje, jer kako kažu, "može snositi odgovornost za javno iznešene stavove".

Bonus video: