SASTANAK PEJOVIĆA I SIJARTA

Mađarska za što skorije pristupanje Crne Gore EU

Mađarski ministar Peter Sijarto pozdravio je otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU i ohrabrio Crnu Goru da što skorije otvori preostala tri
2 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 19.12.2017. 14:48h

Mađarska će i dalje biti snažan zagovornik politike proširenja Evropske unije (EU), a Crna Gora može kao i do sada računati na svu njenu političku, tehničku i ekspertsku podršku kako bi što brže ostvarila cilj članstva.

To je ocijenjeno na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta.

"Sagovornici su konstatovali napredak Crne Gore na putu prema EU i izrazili očekivanje da će Crna Gora, na temelju već postignutih rezultata i uz nastavak dobre dinamike i poziitivnih poruka iz Brisela, biti što prije spremna za članstvo u EU", kaže se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Navodi se da je u tom kontekstu, Sijarto pozdravio otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU i ohrabrio Crnu Goru da što skorije otvori preostala tri poručujući da i na tom polju može računati na nastavak snažne podrške Mađarske.

"Ukazao je da je važno iskoristiti predstojeće bugarsko predsjedništvo EU, a potom i naredna, kako bi politika proširenja i dalje bila visoko na agendi EU", navodi se u saopštenju.

Pejović i Sijarto su, u tom smislu, razgovarali o izbornim procesima u velikim zemljama članicama i uticaju tih dešavanja na politiku proširenja.

"Naglasili su važnost samita zemalja Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, prvog takvog nakon 15 godina, uz očekivanje da će sa njega još jednom biti poslate jasne poruke o značaju proširenja EU na države Zapadnog Balkana", kaže se u saopštenju.

Pejović je posebno iskazao zahvalnost Sijartu na političkoj, tehničkoj i finansijskoj podršci Mađarske.

Navodi se da je podsjetio na saradnju dvije države kroz instrumente Evropske unije, stručnjake i stalnu ekspertizu koja je na usluzi resoru ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori.

"Dogovorena je dalja saradnja dviju država i razmjena posjeta i mišljenja o načinu na koje će i Crna Gora i Mađarska zajednički raditi na regionalnoj stabilnosti i proširenju Evropske unije", navodi se u saopštenju.