Praznik starih obećanja vlasti

Opozicionari zamjeraju što nijesu realizovani projekti, iz DPS-a okrivljuju ekonomske prilike
75 pregleda 12 komentar(a)
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Podgorica grad, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.12.2017. 06:14h

Glavni grad je svoj praznik - Dan oslobođenja Podgorice, ponovo dočekao bez otvaranja kapitalnih projekata.

Predstavnici opozicije su ocijenili da vlast i ovaj 19. decembar dočekuje samo sa praznim obećanjima, dok iz vlasti poručuju da su ponosni na sve što je do sada učinjeno.

Predsjednik kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović, kazao je da se i ovaj 19. decembar kao i prethodni, dočekuje samo sa starim obećanjima, “koja se vrte u krug”.

“Započeta je četvrta godina mandata ove nelegitimne gradske uprave i zaista se mogu smatrati kao četiri godine uzalud potrošene kada je u pitanju razvoj grada i rješavanje problema građana”, ocijenio je Čađenović.

On je istakao da najstarije obećanje vlasti - gradski kolektor i dalje postoji samo u najavama, iako se o njemu pompezno priča i najavljuju razne faze.

“Građani se bune oko lokacije, organizuju se skupovi na kojima je pojedinim predstavnicima gradskih vlasti i te kako neprijatno da prisustvuju. Gradonačelnik u svom rodnom kraju nije došao da pred građane obrazloži zašto je kolektor na toj lokaciji najoptimalniji”, kazao je Čađenović.

Građani iz Siti kvarta, naselja 1. maj i okoline i dalje trpe neprijatne mirise, “a vlast i dalje priča o lokaciji i realiziciji projekta, predstavljajući administrativne radnje kao krupne pomake u izgradnji postrojenja”.

“To je najočitiji primjer praznih i lažnih obećanja DPS vlasti u Podgorici. Na kraju 2017. godine imamo samo obećanja i samo započinjanje izgradnje nečega što su davno obećali. Iako je sam kraj mandata, trebalo bi da govorimo o rezultatima, o onome što su 2014. godine obećali i koliko toga je realizovano”, istakao je on.

Na pretek ima, kako je ocijenio, i nerealizovanih projekata, koji su obećani 2010. godine, 2006. i drugih godina.

“Nema više ni marketinških trikova o rješavanju nekih sitnijih problema, iako su to za građane krupni problemi. Vidjeli su na parlamentarnim izborima prošle godine da su građani to kaznili i da je opozicija i te kako jača od DPS-a i njegovih satelita...”, istakao je Čađenović.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević ocijenio je da glavni grad i ovog 19. decembra, sa ponosom i zadovoljstvom učinjenim, dočekuje svoj dan.

“Svi mi koji učestvujemo u razvoju Podgorice svjesni smo trenutnih ekonomskih mogućnosti koje se direktno odnose na razvoj našeg grada. Čini mi se da je ova gradska vlast u vremenu svog mandata, baš ove godine dala najbolje rezultate. Moramo biti svjesni da neki ostvareni rezultati nijesu toliko vidljivi, ali i male stvari su velike za one kojima se učine”, istakao je Vujošević.

Ističući da gradska uprava daje onoliko koliko može i koliko joj dozvoljavaju finansijske mogućnosti, Vujošević je dodao da će biti rezultata koji će biti vidljivi za sve, ako se u narednom periodu završe gigantski poduhvati, početak izgradnje kolektora, zapadna obilaznica i bulevar u Donjoj Gorici.

“A da bi se oni realizovali, Glavni grad je u ovoj godini uložio puno energije za stvaranje preduslova da bi se moglo početi sa izgradnjom istih”, kazao je Vujošević.

Podgorica je ove godine, kako je istakao, dobila desetine kilometara novih puteva i vodovoda, novi trg kod Gradskog stadiona, još jednu zgradu za penzionere, rekonstruisani trg kod Sahat kule, a privode se kraju radovi na dječjem vrticu i gradskom pozorištu...

Nazavisni odbornik Luka Rakčević je kazao da je nevidljiva podgorička uprava pokazivala da postoji samo onda kada je trebalo nekog partijski zaposliti, od novca svih građana, ili kada je trebalo pokloniti vrijednu gradsku imovinu nekom od privilegovanih tajkuna: “Upravo je zbog tih partijskih zapošljavanja, zbog kojih Glavni grad danas troši preko pet miliona eura više na godišnjem nivou nego za vrijeme prethodnog mandata, gradski budžet duboko opterećen, duplo manji nego 2009. godine i sa deficitom od preko 9 miliona eura”.

Za četiri godine mandata, kako je ocijenio, lokalna uprava nije realizovala nijedan krupni kapitalni projekat, dok se sada - u godini izbora - očekuju „pripremni radovi“ svih njih. Zbog katastrofalne finansijske situacije svi kapitalni projekti se finansiraju iz pozajmica, koje neko mora vraćati, i iz sporadičnih donacija: ”Svima je jasno da je riječ o najjeftinijim predizbornim trikovima, kojima posrnuli DPS pokušava spriječiti neminovan poraz na izborima”.

Bonus video: