Vujović: Vlast da otvori dijalog sa opozicijom

Vujović je kazao da najveću odgovornost ima predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić koji je najodgovorniji da inicira politički dijalog oko imenovanja u pravosuđu

14183 pregleda 51 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Vlast mora odmah da otvori politički i parlamentarni dijalog sa opozicijom u cilju implementacije Ustavnih odredbi o imenovanjima u pravosudnom sistemu jer je to jedini demokratski način da se dođe do nužnih promjena u toj oblasti, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP)

Generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović, ocijenio je da je suštinsko pitanje najavljenih izmjena pravosudnih zakona, da li će nova vlast slijediti upute Evropske unije (EU) ili će se ponašati po diktatu Demokratskog fronta (DF) i Aleksandra Vučića.

"Umjesto da podlegne diktatu sa strane nova vlast mora odmah da otvori politički i parlamentarni dijalog sa opozicijom u cilju implementacije Ustavnih odredbi o imenovanjima u pravosudnom sistemu jer je to jedini evropski, demokratski i sistemski način da dođe do nužnih promjena u ovoj oblasti", kazao je Vujović.

On je rekao da svaki drugi pristup, ne samo da bi zaustavio evropsku integraciju Crne Gore, već bi i dodatno polarizovao političku i društvenu scenu "što i jeste glavni cilj poznatih adresa van Crne Gore koji žele njenu destabilizaciju".

"SDP poziva vlast da shvati da bez obzira na nivo aktuelnih tenzija svi zajedno moramo raditi na građenju povjerenja", naveo je Vujović.

On je ocijenio da je jedini način za to dijalog oko svih otvorenih pitanja, a ne jednostrano, brzopotezno i potpuno netransparentno donošenje zakona kojima se dezavuiše Ustav i blokira naš evropski put.

Vujović je kazao da najveću odgovornost ima predsjednik Parlamenta Aleksa Bečić koji je najodgovorniji da inicira politički dijalog oko imenovanja u pravosuđu.

"Neka se sjete da je kvalifikovana većina za imenovanja u pravosuđu bila demokratski iskorak i najviše odgovarala tadašnjoj opoziciji kada je 2013. iniciran ovaj proces pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika SDP i Parlamenta Ranka Krivokapića, koji je na kraju uspješno okončan", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u tom periodu političke tenzije su takođe bile snažno izražene ali je postojala volja, spremnost i svijest da se kroz dijalog dođe do rješenja.

"Danas te volje nema već se nova vlast ponaša jednako kao i Demokratska partija socijalista, dakle, odbija dijalog i u stvari želi da samo zamijeni kontrolu nad pravosuđem, pa da ono sada suštinski bude servis nove vlasti", kazao je Vujović.

On smatra da je sve jasno EU partnerima i zato su nedvosmisleno stavili do znanja novoj vlasti da se ne igraju sa ovako ozbiljnim temama jer će sankcije uslijediti.

"SDP-ov stav oko stanja o pravosuđu je poznat i suštinski se ne razlikuje od stava drugih kolega iz vladajuće većine ali probleme moramo rješavati evropski i dijalogom, a ne revolucionarno i po matrici – što nestabilnija i od EU udaljenija Crna Gora to bolje za naše nalogodavce", poručio je Vujović.

Bonus video: