Istraživanja govore da ova koalicija daje puni sinergetski efekat u Nikšiću

Pomenute analize ukazuju na moguću bližu saradnju i koalicioni nastup snaga okupljenih oko Demokrata i "Ne damo Nikšić" koju predvodi savjetnica premijera. Po procjenama mnogih analitičara takva koalicija bi bez ikakve dileme ostvarila puni sinergetski efekat, a obezbijedila bi adekvatno grupisanje i pozicioniranje opozicionih partija u Nikšiću, uz eliminisanje mogućnosti rasipanja glasova

54744 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Ostalo je još nešto više od mjesec dana do izbora u gradu pod Trebjesom, koji po ocjeni stručne javnosti prevazilaze lokalne okvire, imajući u vidu da će se prije svega nanovo izmjeriti snage svih aktera na političkoj pozornici, a naročito DPS-a kome je ovo prvi test nakon gubitka vlasti na državnom nivou. Potpuno je jasno da su se od parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta do danas mnoge stvari promijenile. Prije svega, zatvorena je ključna tema Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a u međuvremenu su nastale i određene prekompozicije u koalicijama koje su nastupile na parlamentarnim izborima.

Tako je nedavno formirana organizacija "Ne damo Nikšić" koju predvodi Gordana Radović, savjetnica premijera Krivokapića. I po nazivu, ali i po kadru koji je opredjeljen za tu priču, iako nezvanično, očito je da je ovo lokalna forma organizacije "Ne damo Crnu Goru", odnosno organizacije u kojoj su u susret parlamentarnim izborima djelovali premijer i jedan broj današnjih ministara. Imajući u vidu dešavanja koja su obilježila političku pozorinicu prethodnih šest mjeseci, politička snaga koju analitičari povezuju sa prvobitnim predsjednikom grupe građana "Ne damo Crnu Goru", a sadašnjim premijerom Zdravkom Krivokapićem, sada želi da nastupi u potpuno drugoj formi odnosu na parlamentarne izbore. Takođe, na sličnom kursu je i Prava Crna Gora, Marka Milačića. Dakle, veoma je vidljiva prekompozicija političkih subjekata, organizacija i grupa građana.

Momo Koprivica
Momo Koprivicafoto: Skupština Crne Gore

Koprivica najpopularniji Nikšićanin

Sa druge strane na političkoj pozornici Nikšića imamo Demokrate i očekivani nastavak aranžmana sa DEMOS-om Miodraga Lekića, Partijom penzionera, invalida i restitucije i Novom ljevicom, uz mogućnost širenja i jačanja istakutim intelektualcima. Takođe, sva do sada sprovedena istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je individualno najpopularnija politička ličnost u Nikšiću, potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica.

U ovakvom stanju stvari na Nikšićkoj političkoj sceni mogu se očekivati potpuni obrti i zaokreti samo nekoliko dana pred predaju izbornih lista. Naime, veliki broj političkih analitičara i nezavisnih agencija koje intenzivno spovode ispitivanja javnog mjnjenja, upućuju na potrebno grupisanja što većeg broja političkih subjekata oko najvećih političkih partija, kako bi se nastupilo u što manje jakih programski sličnih kolona.

Gordana Radović
Gordana Radovićfoto: Ne damo Nikšić

Demokrate i Ne damo Nikšić daju sinergetski efekat

Pomenute analize ukazuju na moguću bližu saradnju i koalicioni nastup snaga okupljenih oko Demokrata i "Ne damo Nikšić" koju predvodi savjetnica premijera. Po procjenama mnogih analitičara takva koalicija bi bez ikakve dileme ostvarila puni sinergetski efekat, a obezbijedila bi adekvatno grupisanje i pozicioniranje opozicionih partija u Nikšiću, uz eliminisanje mogućnosti rasipanja glasova. Nesporno je da bi koalcija sa parlamentarnih izbora „Mir je naša nacija“, ojačana sa prethodno pomsnutom grupama građana i nezavisnim intelektualcima, a predvođena ubijedljivo najpopularnijim političarem grada pod Tebjesom Momom Koprivicom, ostvarila izvanredan izborni rezultat i dala ključni pečat pormjena u grad pod Trebjesom.

Ovakav scenario je potpuno realan i očekivan, naročito kada uzmemo u obzir korektno i pristojno političko držanje Demokrata nakon izbora što građani veoma cijene, rapidan rast rejtinga Alekse Bečića koji se veoma uspješno predstavio građanima na poziciji Predsjednika Skupštine Crne Gore, a sa druge strane veoma korektnu saradnju koju ima sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Sve to kada se sabere, daje ogroman plus i zmajac u susret nikšićkim izborima.

Ne damo Nikšić
foto: Ne damo Nikšić

Podržali bi ih i nezavisni intelektualci

Takođe, stručni krugovi sa lokalnog nivoa kalkulišu mogućnost približavanja pomenutoj koaliciji veće grupe intelektaualaca koji su veoma priznati i popularni u narodu, što je takođe nova energija i još jedna snaga.

Zbog rasta rejtinga pokušavaju diskreditovati Bečića, Bogdanovića i Krapovića

I sadašnja vlast u Nikšiću, a bivša na državnom nivou, je prepoznala da se sprema snažna, umjerena, proevropska koalicija na lokalnom nivou u Nikšiću koja ima veliki potencijal i politički manevar, pa je krenula u poslednji obračun zloupotrebom dijela institucija. Iz tih razloga, prethodnih dana bilježimo jeftine udare na Demokrate, Aleksu Bečića, Borisa Bogdanovića i Dragana Krapovića. Jedan od ciljeva je da jeftinim pokušajem diskreditacije funkcionera Demokrata, odvrate i osujete mogući široki koalicioni aranžman u Nikšiću, znajući da je takva koalicija bila garancija ubjedljive pobjede sadašnje opozicije u Nikšiću. Ipak, kao i mnogi prethodni, i ovakav providan pokušaj diskreditacije, praktično je ismijan u javnosti i doživio je neslavan kraj, samo nekoliko sati nakon objavljivanja. Sve u svemu, iako još nijesu predate sve izboren liste, jasno je da nas očekuje vruća i napeta izborna kampanja u Nikšiću. Očekujemo da će koalicija “Mir je naša nacija” pojačana novima snagama biti glas razuma, kao i u svim prethodnim mjesecima.