Demokrate: Ustavni sud da potvrdi odluku koju su praktično donijeli

"Nadamo se da odlaganje formalizacije danas donijete odluke o prihvatanju žalbe Demokrata za 24h, nije učinjeno sa ciljem ostavljanja prostora kako bi DPS pokušao da izvrši pritisak na nekog od sudija Ustavnog suda i natjera ga na promjenu već zauzetog stava i suštinski donesene odluke", navodi se u saopštenju
88 pregleda 4 komentar(a)
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Demokrate logo, Foto: Demokrate
Ažurirano: 18.12.2017. 17:27h

Demokratska Crna Gora saopštila je da očekuje da će Ustavni sud na sjednici zakazanoj za sjutra potvrditi odluku koju su danas praktično donijeli i naložiti ponavljanje izbornog postupka na pomenutom biračkom mjestu u Tuzima.

Ustavni sud prihvatio je ustavnu žalbu Demokratske Crne Gore u vezi nepravilnosti na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Vranj, pa će izbori na tom biralištu u Tuzima biti ponovljeni.

"Predlog sudije izvjestioca da Ustavni sud odbije žalbu Demokrata podnesenu zbog neregularnosti u radu biračkog odbora na BM 123A „MZ Vranj“ nije prihvaćen, jer nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija. Odnosno, stav većine sudija je da Ustavni sud donese odluku kojom će se usvojiti žalba Demokrata, ukinuti rješenje DIK-a i poništiti izborni postupak na biračkom mjestu 123A „MZ Vranj“. Tako da je suštinski Ustavni sud već danas potvrdio ispravnost žalbe Demokrata i obaveznost ponavljanja izbora u Tuzima", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su za donošenje takve odluke postojali više nego ubjedljivi razlozi.

"Na navedenom biračkom mjestu, isključivo protivpravnim postupanjem biračkog odbora, uskraćeno je biračko pravo za 19 birača, i to na način što im birački odbor nije pružio mogućnost da u postupku glasanja putem pisma svojim potpisom potvrde prijem glasačkog listića, da bi potom, isključivo iz tog razloga, birački odbor te glasačke listiće suprotno propisima oglasio nevažećim, čime je poništena jasno izražena izborna volja 19 birača. Međutim, za Izbornu komisiju Glavnog grada i Državnu izbornu komisiju, kao i u slučaju Petnjice, to nije predstavljalo razlog da, u skladu sa zakonom, donesu odluku o ponavljanju izbora na navedenom biračkom mjestu, čime su potvrdili po ko zna koji put da su klasične partijske ćelije DPS-a i da sa punim pravom javnost ima apsolutno nepovjerenje prema njihovom radu i motivima pri odlučivanju. Očekujemo da će Ustavni sud Crne Gore, na sjednici sazvanoj za 19. decembar u 11 časova, u skladu sa zakonom i svojim poslovnikom, a imajući u vidu i dosadašnju praksu u radu tog Suda, samo suštinski potvrditi odluku koju su danas praktično donijeli i naložiti ponavljanje izbornog postupka na pomenutom biračkom mjestu u Tuzima. Nadamo se da odlaganje formalizacije danas donijete odluke o prihvatanju žalbe Demokrata za 24h, nije učinjeno sa ciljem ostavljanja prostora kako bi DPS pokušao da izvrši pritisak na nekog od sudija Ustavnog suda i natjera ga na promjenu već zauzetog stava i suštinski donesene odluke. Ukoliko bi se kojim slučajem desio i taj presedan u radu Ustavnog suda, to bi značilo potpunu degradaciju Ustavnog suda i konačan kraj postojanja principa podjele vlasti u Crnoj Gori, a zahtijevalo bi i hitnu reakciju nadležnih sa ciljem utvrđivanje motiva za eventualnu promjenu stava, odnosno odluke", navodi se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: