ZAHTJEV POTPISALI POSLANICI DEMOKrATA, URA, SNP, demosa, PRAVE i civisa

Nema sjednice 18. februara: Tužilački zakoni se na kratko odlažu

"Svakako predloženi zakoni ostaju u skupštinskoj proceduri i isti se ne povlače", piše u dopisu poslanika predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću

42111 pregleda 1334 reakcija 173 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP, Demosa, Prave Crne Gore i Civisa odustali su od zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine 18. februara.

Na toj sjednici trebalo je da se razmatra Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

U dopisu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, poslanici ovih partija kao razlog odustajanja navode da imajući u vidu zahtjev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona "kako bi Vlada, koja po Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku, bila u mogućnosti da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende, a sa ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa.

"Ovim putem Vas kao podnosioci zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore za 18. februar 2021. godine, obavještavamo da odustajemo od zahtjeva za navedeno vanredno zasijedanje Skupštine. Samim tim, imajući u vidu da više ne postoje formalne pretpostavke, odnosno minimum 27 poslanika koji zahtijevaju vanredno zasijedanje Skupštine, molimo Vas da obavijestitie poslanike da se sjednica Trećeg vanrednog zasijedanja u 2021. godini za 18. februar neće održati", piše u dopisu.

Dalje navode da predloženi zakoni ostaju u skupštinskoj proceduri i da se isti se povlače.

"Ali neophodnost konsultuacija sa evropskim partnerima, nameće potrebu odlaganja razmatranja predloženih zakona za redovno zasijedanje Skupštine u primjerenom roku. Niko od nas nema dilemu da su organizacione i kadrovske promjene u tužilaštvu neophodnost i neminovnost, odnosno da je ovim institucijama potrebna korjenita reforma, ali te reforme moramo izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama u integracionim procesima", navodi se u dopisu.