Abazović: Otkrivena prevara od više od milion eura u MUP, Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje prioritet"

104617 pregleda 2401 reakcija 235 komentar(a)
Abazović i Milošević na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević
Abazović i Milošević na pres konferenciji, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2021. 12:25h

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) otkrivena je prevara od više od milion eura sredstava koje je obezbijedila Evropska unija (EU) kroz direktnu budžetsku podršku kroz Šengenski sporazum, saopštio je danas na press konferenciji potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Radi se o donaciji za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje prioritet. Došli smo do prvog većeg slučaja koji neće biti jedini. Otkrivena je prevara od preko milion eura od donacije EU. Kupljena oprema ne radi više od godinu i po što je direktno u vezi sa stvarima koje se dešavaju na graničnom pojasu. MUP je preuzeo obavezu da u potpunosti zaštiti granični pojas i bezbjednost građana. Nemamo evidentne dokaze, ali je velika mogućnost da se dešavao šverc u tom periodu, možete zamisliti kojih razmjera", rekao je Abazović.

On je kazao da će neko morati da snosi odgovornost.

Dritan Abazović, Rade Milošević
foto: Savo Prelević

"Ko je involviran možemo da pretpostavimo ali nadležni organi će to utvrditi. Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je dao nalog da se skine oznaka tajnosti sa svih tendera MUP-a iz prethodnog perioda zato što je sasvim logično nakon ovakve blamaže pred našim međunarodnim partenrima ali i domaćoj javnosti, da je moguće da je i u drugim tenderskim aktivnostima bilo zloupotreba. Ako neko misli da samim tim što je stavio oznaku tajnosti i samim tim što druge institucije, u ovom slučaju tužilaštvo, ne radi svoj posao, ili Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), koja godinu i po dana nije mogla da sugeriše da ne rade kamere na graničnim pojasevima, a bavi se nacionalnom bezbjednošću, onda Crna Gora zaista jeste u jednom problemu. Obaviješteni su naši međunarodni partneri i preduzeli smo aktivnosti da preko druge opreme kontrolišemo sve granične pojaseve i u ovom trenutku nema opasnosti od ugrožavanja bezbjednosti građana", kazao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

Državni sekretar MUP-a za kontrolu rada policije Rade Milošević rekao je da je Međuresorska komisija koju je formirao ministar unutrašnjih poslova radila na ovom slučaju.

"Utvrdili smo izlaskom na teren i izuzimanjem opreme, da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene. Firma koja je dobila tender, to su osnovi sumnje, uklonila je naljepnice firme od koje je nabavljena od jeftinijeg proizvođača i zalijepila naljepnice renomiranog preduzeća. Mislimo da je ovo skandal bez presedana, imajući u vidu da je novac iz donacije EU i što je mnogo važnije, ta oprema služi da spriječi organizovane kriminalne grupe i da se radi o morskim graničnim prelazima između Crne Gore i Albanije i Crne Gore i Hrvatske", istakao je Milošević.

On je dodao da je tender bio namješten i da je tendencija bila da ga dobije beogradska firma jer je sva procedura odrađena mimo zakona.

"Na primjer rok za tendersku dokumentaciju je dat od 20 dana, iako je za nabavku ovakve opreme, samo za izvozne dozvole, potrebno najmanje 60 dana. Znači firma koja je dobila tender je unaprijed znala da će biti raspisan tender i sve je bilo isplanirano.

Dodao je da je Granična policija tražila od bivšeg rukovodstva MUP-a" da se poništi tender jer su smatrali da oprema koja je tražena tenderom ne odgovara potrebama granične policijue, ali to nije urađeno.

"Prilikom realizacije tendera bivši ministar unutrašnjih poslova je formirao Nadzornu komisiju koja je trebalo da utvrdi kvalitet te opreme. Krili su dokumentaciju 180 dana od te komisije, kako bi istekao ugovor sa dobavljačem kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako se ne bi mogla naplatiti šteta. Oprema nije radila godinu i po dana. Radila je samo dva dana kada je trebalo da se prirede otvaranje, da se prikaže kako je sve u redu. Preko 20 intervencija policije prema ministru i organima MUP-a za taj period je išlo da oprema ne radi, ali nije bilo odgovora. Takođe, jedna vrsta skandala je da je omogućeno firmi koja nije iz Crne Gore da daljinski pristupi video nadzoru crnogorske granice i da kontroliše situaciju", kazao je Milošević.

Milošević
Miloševićfoto: Savo Prelević

Poručio je da je ovdje tužilaštvo zakazalo.

"Do juče nijesmo imali nikakvu reakciju tužilaštva. Ako je sve rađeno regularno, kako smo došli u situaciju da je nuđeno mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku, koji je savjesno i časno obavljao posao i koji je koruptivno djelo prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci. A mito je dao vlasnik firme koja je dobila tender. Ovom prilikom pozivamo tužilaštvo da ispitaju ove navode. Tužilaštvo nije naredilo ni vkještačenje tog maetrijala što je prvi korak da se utvrdi da li je to urađeno ili nije", kazao je Milošević.

On je poručio da je ovo samo početak i da je stav i potpredsjednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova "nulta stopa tolerancije na korpuciju".

"Prekontrolisaćemo svaki tender u MUP-u. Ovo je samo početak, nećete vjerovati šta se sve tu radilo i kako se novac trošio", kazao je Milošević.

Na pitanje ko je odgovoran za ovo što se desilo i da li je bivši ministar unutrašnjih poslova morao znati šta se dešava, Abazović je odgovorio da znaju ko je odgovoran, ali da neće da preuzimaju ulogu tužilaštva, "ono je takvo kakvo jeste" i vidjeće koliko će im trebati vremena da reaguju.

"Vječiti problem Crne Gore je ko je odgovoran, ova ili ona institucija i na kraju nikom ništa. Mi smo skupili dovoljno dokaza i ako oni ne mogu ovo da procesuiraju, nema veze doći će neko drugo tužialštvo i više niko ove dokaze ne može da uništi. Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, poštujem prezumpciju nevinosti svakoga, tako i njegovih službenika koji su direktno bili involvirani, visokih činovnika, ali on ima funkcionalnu odgovornost ima sigurno. Da li ima neku drugu ne znam. Kamere nijesu radile više od godinu i po dana i on sam nije želio da potpiše neke izvještaje zato što je vjerovatno makar imao sumnju da tu nešto nije u redu", naveo je Abazović.

On je kazao da je Delegacija EU upoznata sa ovim i žao mu je zbog ovakvog odnosa prema partnerima.

"Došli smo u situaciju da se pravdamo zašto je neko pronevjerio novac poreskih obveznika članica EU. Zaista jedna ružna situacija, ali moj je stav 'čist račun duga ljubav', bolje je reći istinu mislim da će to povećati povjerenje", rekao je Abazović.

Milošević je rekao da se nijedno plaćanje, niti bilo šta ovakvog tipa, ne može obaviti bez ministra.

"Nemoguće je da se ne zna ova situacija. Preko 20 urgencija policije je bilo prema MUP-u, a neke su bile naslovljene na ministra. Svaki potpis ide od njega", kazao je Milošević.

On je saopštio je da je dobavljač firma "Makina Sekjuriti" iz Beograda, a Branislav Krekić je osoba involvirana u ovaj slučaj.

"Pitajte tužioca Tanju Čolan Deretić šta je sa slučajem davanja mita o kojem je obavijestilo Odjeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta UP, koje je takođe radilo na ovom slučaju. Nijesmo dobili detalje šta je radila policija zbog zakonske procedure", kazao je Milošević.

Abazović je kazao da kada je riječ o opremi, radi se o radarima i kamerama.

"Tražili smo jednu opremu, a dobili drugu jeftiniju, kojoj smo nalijepili naljepnicu ove koja je skuplja. Samo jedan radar vrijedan 400 hiljada", kazao je on odgovarajući na pitanje o kakvoj opremi se radi.

"Došli smo u situaciju koja nije zavidna"

Potpredsjednik Vlade je rekao da što se tiče zakona o tužilaštvu, došli smo u situaciju koja nije zavidna.

"Ovdje se postavlja pitanje, na koji nijesam siguran ni da Evropska komisija ima odgovor, a to je šta je naš krajnji cilj. Da li je naš krajnji da imamo rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ili da se držimo nekih postavki od prije pet, šest godina i koje su se pokazale kao nefunkcionalne. Tu postoji jaz, ali Vlada je uputila zahtjev Venecijanskoj komisiji za mišljenje, čekamo odgovore i mislim da će ova situacija dobiti epilog. Ako nije mogla dobiti epilog 18. februara, možda će dobiti epilog 18. marta, govorim hipotetički", kazao je Abazović.

Dodao je da je važno da Kabinet potpredsjednika u saradnji sa drugim ministarstvima prikuplja dokaze i zadovoljan je time i takve stvari mou i kao građani da procesuiraju.

"Mislim da se radi o spektakularnim stvarima. Ideja je dok god budemo tu, ne znam šta će biti i kako će se sve odvijati, da prikupimo dokaze i ne dozvolimo da se sav materijal uništi", rekao je Abazović.

On je dodao da je igra ovdje završena, te da će ljudi koji su ogrezli u kriminalu i korupciji morati da odgovaraju prije ili kasnije, a za dobro svih građana je da "odgovaraju što prije".

Komentarišući stav Demokratskog fronta, da neće glastai za druge zakone dok se tužilački ne vrate na dnevni red, kazao je da je to njihovo pravo, ali Vlada vodi pregovore sa EU.

"Nije tužilaštvo jedino pitanje u pregovorima sa EU, imamo i ekonomske aranžmane sa EU, infrastrukturne, tako da je situacija mnogo komplikovanija nego kada gledamo kroz jednu tačku vezano za tužilaštvo. Vlada je rekla da je nezadovoljna radom tužilaštva ali da samo treba ispoštovati te procedure i vdijeti da to partnerstvo ne urušimo, ipak smo ga gradili godinama. Moramo malo da prihvatimo pravila ako želimo da budemo dio kluba. Mislim da će se ova politička kriza prevazići u dobrom duhu i nadam se da ćemo konstatovati rezultate u nekom narednom periodu", kazao je Abazović.

"Spremni smo na TV duel"

Milošević je rekao da su spremni na TV duel sa bivšim rukovodstvom MUP u vezi sa slučajem pronevjere.

"Ova vlada se ne bavi samo formom nego i suštinom, sve ćemo prekontrolisati, a radi se o milionskim tenderima", kazao je Milošević.

U jučerašnjem saopštenju Vlade je navedeno da je zloupotrebu otkrila posebna Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim provjerama brojnih ugovora.

Na čelu te Komisije nalazi se državni sekretar u MUP Rade Milošević.

Bonus video: