Pavićević: Stoji provalija preko koje nema prelaska, Crnogorska hoće da se usmjeri na 3N grupe glasača

Pavićević je ocijenio da je veliki broj nezadovoljnih, to su, kako je rekao, svi oni koji osjećaju da je nepravda široko rasprostranjen u crnogorskom društvu i koji su spremni da sami utiču da se to mijenja
14 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: PR Centar
Vladimir Pavićević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 18.12.2017. 11:44h

Crnogorska ne želi da bude dio ni jednog od dva bloka, već da gradi autonomnu poziciju kao treća politička snaga u Crnoj Gori, ocijenio je profesor Vladimir Pavićević navodeći da je ustavni patriotizam budućnost crnogorske države.

On je kazao da će se na narednom Kongresu Crnogorske kandidovati za lidera te partije i da očekuje da će biti izabran.

Pavićević je ocijenio da je crnogorska politička scena dubinski podijeljena na dva oštro suprotstavljena bloka između kojih „stoji provalija preko koje kao da nema prelaska“.

„Ta provalija je slika politike u današnjoj Crnoj Gori i mislim da tu sliku treba da mijenjamo. Crnogorska ne želi da bude dio ni jednog od dva bloka, već da gradi autonomnu poziciju kao treća politička snaga“, kazao je Pavićević agenciji MINA.

On je rekao da je u toj namjeri dragocjeno političko djelovanje troje odbornika Crnogorske u budvanskoj skupštini kao i da vjeruje da će uskoro imati predstavnik i u drugim lokalnim parlamentima.

Pavićević je kazao da Crnogorska hoće da se posebno usmjeri na tri grupe potencijalnih glasača.

“Možemo da ih nazovemo kao 3N – to su nadolazeći, nezadovoljni i nezainteresovani”, rekao je Pavićević.

On je objasnio da su mladi ljudi, koji pripadaju nadolazećoj generaciji biti primarna grupa kojoj se obraćaju jer smatraju da oni imaju najviše razloga da starijima i iskusnijima postave pitanje odgovornosti za stanje besperspektivnosti u kojoj se veliki broj mladih nalazi.

Pavićević je ocijenio da je veliki broj nezadovoljnih, to su, kako je rekao, svi oni koji osjećaju da je nepravda široko rasprostranjen u crnogorskom društvu i koji su spremni da sami utiču da se to mijenja.

“I treću grupu čine oni koji nijesu bili zainteresovani za politiku, a koje jednim novim pristupom politici možemo da zainteresujemo da počnu da se bave javnim poslovima zajednice. Moja ambicija i jeste da ponudimo novu viziju razvoja Crne Gore – savremene države dostojne građanina 21. vijeka”, kazao je Pavićević.

On je rekao da će naredne godine biti održani predsjednički kao i izbori u velikom broju opština i da će Crnogorska ili na kongresu ili nakon njega odlučiti o načinu učestvovanju na svim tim izborima.

“Kongres će biti prilika da osnažimo naše ključne političke poruke o ustavnom patriotizmu kao budućnosti crnogorske države i mekom razvlašćivanju vladajućih struktura. I da odmah počnemo sa ostvarivanjem vizije naše politike koja će krajem januara biti predstavljena i nadam se usvojena”, naveo je Pavićević.

Na pitanje koje političke partije vidite kao moguće koalicione partnere, Pavićević je odgovorio da je važno da se u Crnoj Gori napusti politika rovova jer je rovovsko pozicioniranje zapravo politika neprijateljstava.

“Moja ideja je da crnogorska politika bude izrazito kompetitivna, ali da istovremeno imamo i bazični dogovor oko najvažnijih pitanja. Jedan takav bazični dogovor tiče se budućnosti države i to budućnosti demokratske i stabilne države, koja se temelji na vladavini prava”, kazao je Pavićević.

On smatra da je ustavni patriotizam budućnost crnogorske države i da će rado sarađivati sa onima koji u toj koncepciji vide potencijal za budući razvoj Crne Gore.

“Koalicije se ne zasnivaju samo na tome kome ste bliži, već i sa kim imate realnu mogućnost da ostvarite političke ciljeve. Politika mora da postane racionalna djelatnost za dobrobit građana, a ne gledanje preko nišana gdje građani postaju kolateralna šteta jer se ni jedan problem koji imaju ne rješava”, ocijenio je Pavićević.

Govoreći o takozvanom mekom razvlašćivanju vlasti, Pavićević je rekao da ta koncepcija znači da se promjene u Crnoj Gori mogu ostvariti uz učestvovanje Demokratske partije socijalista (DPS).

Pavićević je objasnio da to podrazumijeva jednu vrstu refleksije u vladajućoj stranci o sopstvenim greškama koje su najčešće uzrok široko rasprostranjenog osjećaja nepravde u društvu.

On je kazao da vjeruje da samo pominjanje razvlašćivanja u DPS-u izaziva otpor, ali i da postoji svijest o neophodnosti tog procesa.

“I ne samo to, već smatram da samo ako i oni koji su zadovoljni postojećim stanjem i oni koji su veoma nezadovoljni budu vidjeli svoj interes da se stvari urede na pravednijim osnovama, mi kao društvo imamo potencijala za promjenu”, kazao je Pavićević.

Na pitanje koji je razlog zbog koga se odlučio da se vrati u Crnu Goru nakon dugogodišnjeg borakva u Beogradu gdje je radio kao professor na fakultetu, Pavićević je rekao da je logično što u jednom periodu životne i profesionalne planove vezuje za državu u kojoj je rođen.

“Krajem prošle godine počeo sam da osmišljavam strukturu i aktivnosti jednog instituta za istraživanje politike i političke teorije, koji sam htio da smjestim baš u Crnoj Gori. Potom se razvila ideja i o praktičnom političkom djelovanju i eto me”, odgovorio je Pavićević.

On je rekao da je čovjek politike, da ga ta oblast strašno interesuje da će gdje god da se nalazio posvetiti aktivnom bavljenju politikom u Crnoj Gori.

Bonus video: