Vujičič: Birači na Kosovu nisu birali izborne liste, kako su to primorani birači u Crnoj Gori

"Poštujući temeljno ljudsko pravo svojih građana Republika Kosovo dobila je ustavnu, legalnu skupštinu koja je istinski izraz volje građana"

3673 pregleda 9 komentar(a)
Detalj sa izbora na Kosovu, Foto: Reuters
Detalj sa izbora na Kosovu, Foto: Reuters

Republika Kosovo dobila je, nakon izbora, narodnu skupštinu, a birači su birali kandidate za poslanike, zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata, odnosno nisu birali izborne liste, kako su to primorani birači u Crnoj Gori ako žele da iskoriste biračko pravo, saopštio je predstavnik budvanske Građanske akcije Božidar Vujičić.

Prema njegovim riječima Republika Kosovo proglasila je nezavisnost 2008. godine, više je država svijeta koje je nisu priznale od država koje su je priznale.

“Deset država je povuklo priznanje Republike Kosovo, međutim Republika Kosovo je, kao sve zemlje članice Evropske unije, omogućila nosiocima suvereniteta, građanima da direktno-neposredno biraju poslanike za narodnu Skupštinu, postupila je u skladu sa Ustavom Republike Kosovo. Republika Kosovo omogućila je svojim biračima da bez diskriminacije i korupcije koriste biračko pravo, da biraju i budu birani. Poštujući temeljno ljudsko pravo svojih građana Republika Kosovo dobila je ustavnu, legalnu skupštinu koja je istinski izraz volje građana. Građani Republike Kosovo su istinski nosioci suvereniteta i na tome mogu da im zavide nosioci suvereniteta u Crnoj Gori, koji glasjući na dan izbora, neznaju kom kandidatu za poslanika su dali glas a ako se prihvate kandidature i budu u donjoj polovini izborne liste, ni teoretski ne mogu biti izabrani za poslanika", naglasio je Vujičić. Kazao je da Građanska akcija od 2013. godine ukazuje da je Skupština Crne Gore izvor sistemske korupcije, jer je čine poslanici koji su izabrani neustavno, diskriminacijom i korupcijom biračkog prava.

"Sudije Ustavnog suda, izabrane od strane neustavne Skupštine Crne Gore, tumače pravo birača da direktno - neposredno biraju kandidate za poslanike, na nevjerovatan način, ne kao pravo birača da direktno bira kandidata nego kao pravo birača da lično glasa tj. da umjesto birača ne može da glasa neko drugi!Na ukazivanje sudijama Ustavnog suda da su kandidati na izbornim listama diskriminisani, obzirom da se mandati kandidatima dodjeljuju po redosledu na listi, sudije Ustavnog suda su zauzele takođe nevjerovatan stav, da kandidati nisu diskriminisani, jer po sudijama Ustavnog suda birač kada zaokruži izbornu listu daje svoj glas svim kandidatima na listi!!! Ispada da birači u Crnoj Gori nemaju pravo jednog glasa nego 81 glasa, jer se na listi nalazi 81 kandidat. Ovi navodi se mogu provjeriti u nizu odluka koje je donio Ustavni sud na inicijative Građanske akcije od kojih je prva oznake U-II br.46/14",, ističe Vujičić.

Zbog ovakvog tumačenja sudija Ustavnog suda, kako dodaje, Građanska akcija se žalila Zaštitniku ljudskih prava, podnijela krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda, zbog odbacivanja krivične prijave od strane tužioca Veljka Rutovića podnijeli smo krivičnu prijavu i protiv Veljka Rutovića.

"Ukazivali smo javnosti godinama na najveću korupciju u Crnoj Gori, obraćali se predstavnicima stranih ambasada, Delegaciji EU u Crnoj Gori, predstavnicima OEBS-a, svi ćute. Ćuti Javni srvis RTCG, nevladin sektor, nezavisni intelektualci izuzev nekoliko izuzetaka, akademici, pravnici, cijela akademska zajednica. Kada ćute znači slažu se sa iznijetim stavom sudija Ustavnog suda o tumačenju neposrednog biračkog prava. Ne vjerujem da se u Republici Kosovo neko udruženje građana, nevladin sektor, akademska zajednica i dr.“izborila“ da građani ostvare neposredno, direktno biračko pravo na izborima, bilo bi odlično ako griješim, već je realnije da su centri moći izvan zemlje, radi ostvarenja svojih interesa, omogućili Republici Kosovo da izaberu narodnu ustavnu Skupštinu, kao osnovni preduslov Vladavine prva, isto kao što ti centri moći zatvaraju oči pred sistemskom diskriminacijom biračkog prava u Crnoj Gori”, kazao je Vujičić. Dodaje da kako je za promjenu izbornog zakona neophodna 2/3 većina, koja se ne može ostvariti bez nove korupcije u Skupštini, predlažemo Vladi Crne Gore da pripremi i uputi Skupštini predlog zakona o referendumu. “ A kasnije i iniciraju referendum na kojem bi se građani direktno izjasnili da je za izmjene izbornog zakona dovoljno da glasa većina od 41 poslanika u Skupštini Crne Gore.Obzirom da se predsjednik Vlade gospodin Zdravko Krivokapić u više navrata izjasnio da je za direktnu demokratiju, da su pred parlamentarne izbore gospoda Dritan Abazović i Aleksa Bečić obećali da će se zalagati za preferencijalno glasanje na izborima kao i zbog činjenice da je jedan broj poslanika DF-a i Demokrata potpisao inicijativu za otvaranje izbornih listi, možda bi se moglo desiti da na sledećim izborima Crna Gora dobije, kao i Republika Kosovo, prvu narodnu ustavnu Skupštinu nakon obnavljanja nezavisnosti", zaključio je Vujičić.

Bonus video: