Firma iz Srbije nadzirala morsku granicu

Zvaničnici Vlade i MUP-a iznijeli detalje navodne pronevjere donacije Evropske unije, koju po njihovoj prijavi istražuje tužilaštvo. Da bi se povećala fiktivna vrijednost opreme uklanjane su naljepnice kineskog “Dahua” i zalijepljene italijanske firme Sicurit Video

39500 pregleda 467 reakcija 47 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Savo Prelević
Sa jučerašnje konferencije, Foto: Savo Prelević

Morska granica prema Hrvatskoj i Albaniji bila je godinu i po bez adekvatnog nadzora, zbog zloupotreba u nabavci opreme i pronevjere više od milion eura dobijenih od Evropske unije, saopštili su juče potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i državni sektretar za kontrolu rada policije u MUP-u Rade Milošević.

Oni su na konferenciji za novinare predstavili nalaze Međuresorske komisije koju je formirao ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović da ispita slučaj. Otkrivena je prevara od više od milion eura sredstava koje je obezbijedila EU kroz direktnu budžetsku podršku kroz Šengenski sporazum. Radi se o donaciji za obezbjeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

“Kupljena oprema ne radi više od godinu i po što je direktno u vezi sa stvarima koje se dešavaju na graničnom pojasu. MUP je preuzeo obavezu da u potpunosti zaštiti granični pojas i bezbjednost građana. Nemamo evidentne dokaze, ali je velika mogućnost da se dešavao šverc u tom periodu, možete zamisliti kojih razmjera”, rekao je Abazović.

Prema informacijama “Vijesti” ekipa iz Beograda je prije dva dana stigla da popravlja radar i još rade.

Milošević, koji je na čelu Međuresorske komisije, kazao je da su utvrdili da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene.

“Firma koja je dobila tender, to su osnovi sumnje, uklonila je naljepnice jeftinijeg proizvođača i zalijepila naljepnice renomiranog preduzeća”, istakao je Milošević.

Prema podacima u koje “Vijesti” imaju uvid radi se o opremi kineskog proizvođača Dahua, čije su naljepnice skinute, a zalijepljene etikete firme Sicurit Video iz Italije.

Milošević je rekao da je tender bio namješten i da je tendencija bila da ga dobije beogradska firma “Makina sekjuriti” jer je sva procedura odrađena mimo zakona.

“Na primjer, rok za tendersku dokumentaciju je dat od 20 dana, iako je za nabavku ovakve opreme, samo za izvozne dozvole, potrebno najmanje 60 dana. Znači, firma koja je dobila tender je unaprijed znala da će biti raspisan tender i sve je bilo isplanirano”, kazao je Milošević.

Makina je jedina dostavila ponudu, koja je prihvaćena 20. februara 2018. iako je, kako je konstatovala Međuresorska komisija, imala četiri nepravilnosti i morala je biti odbačena kao neispravna i nekompletna.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić prihvatio je ponudu 23. februara 2018, a ugovor u vrijednosti 1.144.850 eura, potpisao 22. septembra 2018.

Milošević je kazao da je granična policija tražila od bivšeg rukovodstva MUP-a da se poništi tender jer su smatrali da oprema koja je tražena tenderom ne odgovara potrebama granične policije, ali to nije urađeno. Šef granične policije je Vesko Damjanović, sadašnji v.d. direktora Uprave policije.

“Prilikom realizacije tendera bivši ministar unutrašnjih poslova je formirao Nadzornu komisiju koja je trebalo da utvrdi kvalitet te opreme. Krili su dokumentaciju 180 dana od te komisije, kako bi istekao ugovor sa dobavljačem kako se ne bi mogle aktivirati bankarske garancije i kako se ne bi mogla naplatiti šteta. Takođe, jedna vrsta skandala je da je omogućeno firmi koja nije iz Crne Gore da daljinski pristupi video nadzoru crnogorske granice i da kontroliše situaciju”, kazao je Milošević.

Bankarska garancija iznosila je oko pola miliona eura.

Milošević smatra da je ovdje tužilaštvo zakazalo.

“Do juče nijesmo imali nikakvu reakciju tužilaštva. Ako je sve rađeno regularno, kako smo došli u situaciju da je nuđeno mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku, koji je savjesno i časno obavljao posao i koji je koruptivno djelo prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci”, kazao je Milošević i uputio novinare na tužioca Tanju Čolan Deretić.

Više tužilaštvo, čiji je tužilac Čolan Deretić, sinoć je sinoć u reagovanju navelo da je taj predmet proslijeđen Osnovnom na postupanje jer je ono bilo naldežno.

“Državni sekretar nema pravo da proziva i označava postupajuću tužiteljku kao tužioca koji postupa nezakonito, bez ikakvog osnova za to, posebno u situacijama kada tužiteljka nije u mogućnosti da mu odgovori u tom trenutku. Možda je politički profitabilno, ali je zlonamjerno i nije moralno da se, bez ikakve provjere činjeničnog stanja, targetiraju ljudi koji su sav svoj radni vijek posvetili vladavini prava i borbi protiv kriminalnih aktivnosti,” navodi Više tužilaštvo u Podgorici.

Na pitanje ko je odgovoran za ovo što se desilo i da li je bivši ministar unutrašnjih poslova morao znati šta se dešava, Abazović je odgovorio da znaju ko je odgovoran, ali da neće da preuzimaju ulogu tužilaštva, “ono je takvo kakvo jeste” i vidjeće koliko će im trebati vremena da reaguju.

Milošević je rekao da se nijedno plaćanje, niti bilo šta ovakvog tipa, ne može obaviti bez ministra.

Nuhodžić: Svi tenderi objavljeni i sprovedeni transparentno

Bivši ministar Mevludin Nuhodžić saopštio je juče da se pridružuje apelima da se provjere tenderi jer je, kako kaže, cjelokupna dokumentacija u MUP-u a svi tenderi objavljeni i sprovedeni u transparentnom postupku.

“Pridružujem se apelima sa konferencije za medije na kojoj je potpredsjednik Vlade i državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova traže od nadležnih organa da provjere sve realizovane tendere za vrijeme mog mandata i mogu da provjere sve što ih bude interesovalo jer je cjelokupna dokumentacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a svi tenderi javno objavljeni i sprovedeni u transparentnom postupku. Ne sumnjajući u profesionalnost vjerujem u rad državnih organa. Kada je u pitanju konkretan tender, još u junu 2020. godine, po anonimnoj prijavi, naložio sam da se sva dokumentacija stavi na raspolaganju nadležnim državnim organima što je i učinjeno. Vjerujem da će službenici MUP-a koji su bili u stručnim komisijama za realizaciju tendera, argumentima odgovoriti na optužbe izrečene na današnjoj konferenciji za novinare. Istine radi, ukupan projekat je vrijedan 1.144.850 eura. Sistem je stavljen u funkciju i njegovom aktiviranju prisustvovao je i tadašnji šef evropske Delegacije u Crnoj Gori, Aivo Orav, i ne ulazeći u motive ‘zaključaka’ govornika sa konferencije mislim da niko ne može povjerovati da smo imali tako neozbiljan odnos da organizujemo aktiviranje sistema koji nije bio ispravan. Ministarstvo unutrašnjih poslova je realizacijom ovog i sličnih projekta ispunilo je sve indikatore za povlačenje sredstava iz sektorske budžetske pomoći upravo nakon revizija EU eksperata koje su potvrdile da su projekti realizovani po evropskim standardima i doprinijeli unapređenju granične bezbjednosti kako Crne Gore tako i EU granica a što je lako provjeriti u izvještajima Evropske komisije”, naveo je Nuhodžić u reagovanju.

Bonus video: