Ustavni sud u ponedjeljak o prigovoru Demokrata: Odlučuju glasa li se opet u Tuzima

Sudija Miodrag Iličković ima presudni glas...
99 pregleda 4 komentar(a)
Izbori, Tuzi, Foto: Filip Roganović
Izbori, Tuzi, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.12.2017. 06:54h

Ustavni sud će najvjerovatnije danas odlučiti o prigovoru Demokratske Crne Gore povodom neregularnog glasanja na lokalnim izborima u Tuzima, nakon što je šest sudija u srijedu glasalo neriješeno o tom prigovoru.

Troje sudija glasalo je za odbacivanje prigovora, troje za, a odsutan je bio sudija Miodrag Iličković koji je bio u inostranstvu, pa će danas njegov glas odlučiti da li će se na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Vranj ponovo glasati.

“Vijestima” je iz Demokrata saopšteno da očekuju da će Ustavni sud danas odlučiti o njihovom prigovoru.

Demokrate su Državnoj izbornoj komisiji (DIK) uputile prigovor u vezi sa nepravilnostima na biračkom mjestu broj 123A u Vranju.

U tom prigovoru je navedeno da je na biračkom mjestu broj 123A 19 birača glasalo putem pisma, a da u izvodu iz biračkog spiska za glasanje putem pisma nema potpisa tih birača, niti je zaokružen broj ispred njihovog imena. Takođe se navodi da se u izbornom materijalu sa tog biračkog mjesta nalaze 23 nevažeća glasačka listića. Od toga su, četiri nesporna, a 19 predstavljaju upravo glasačke listiće za glasanje putem pisma. DIK je taj prigovor odbio, a o njemu će odlučiti Ustavni sud.

Funkcioner Demokrata Velizar Kaluđerovć je za “Vijesti” objasnio da jedinio u Tuzima još uvijek nema uslova za objavljivanje konačnih rezultata lokalnih izbora, da će u slučaju da Ustavni sud odluči da se glasanje u Vranju ponovi, morati da protekne 72 sata što je rok za nove prigovore kako bi Opštinska izborna komisija mogla da dostavi lokalnom parlamentu konačne rezultate izbora.

O budžetima za četiri opštine odlučuju stari sazivi SO

O budžetima opština u kojima su održani lokalni izbor odlučivaće stari sazivi skupština opština, s obzirom na to da još u nijednoj od četiri opštine nije održana konstitutivna sjednica SO.

Budžeti Mojkovca, Tuzi, Cetinja i Petnjice moraju biti usvojeni do kraja godine. Kaluđerović je za “Vijesti” objasnio da nigdje u zakonima nije precizirano da li budžet usvaja stari ili novi saziv, već da se radi o kntinuitetu lokalnog parlamenta, odnosno da ta institucija mora imati karakter parlamenta. “Mandat odbornicima starog saziva prestaje onog trenutka kad se verifikuje mandat novog saziva”, kazao je Kaluđerović.

Bonus video: