Mandić: Da nije bilo Vučića, Crna Gora ne bi dobila ni jednu vakcinu

On kaže da je njihov doprinos "upravo u tome što smo u svakodnevnoj komunikaciji kolege Kneževića i mene sa predsjednikom Srbije trudili da vakcine što prije stignu u Crnu Goru"

23801 pregleda 284 reakcija 205 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Umjesto da se u takvom duhu i u skladu sa očekivanjima građana, vodi konstruktivna strateška debata o nalaženju najboljih rešenja, na Đukanovićevom javnom servisu otvara se neproduktivna polemika oko nabavke vakcina, smatra predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Vakcinisanje građana Crne Gore počinje i taj podatak se tiče najkonkretnijeg rješavanja do sada po pitanja epidemije, a time kako kaže, država "hvata korak sa Evropom i svijetom" i to "raduje svakog zdravomislećeg pojedinca", kaže Mandić.

"Nezavisno od toga koliki je i čiji bio udio u obezbjeđivanju ove dragocjene pomoći. Licitira se doprinosima i vrijeđaju oni - kojima se zahvalila i premijerka Brnabić, a koji se ne nalaze u Vladi", naveo je on u saopštenju.

On smatra da sve vakcine koje je Srbija do sada nabavila, su obezbijeđene "prijateljskim i političkim naporima predsjednika Aleksandra Vučića"

Mandić dodaje da bi Crna Gora vjerovatno posjedovala vakcine istog dana kada i Srbija, da se do njih dolazi standardnim-komercijalnim ugovorima ali i da bi ih neke bogatije i moćnije zemlje od Srbije imale prije nje, da su novac i visina cijene bili najvažniji faktor.

"Neće se, vjerujem, loše osjećati - ni moj prijatelj ministar Lončar koga pominje ministarka Borovinić, a ni gospođa Brnabić, što ću saopštiti sledeće: da nije bilo inicijative i odobrenja predsjednika Srbije, Crna Gora ne bi dobila ni jednu od dobijenih vakcina, niti bi mogli otpočeti vakcinaciju. Dakle, nije teško zaključiti kako stvari funkcionišu, kako se koja vrata mogu otvoriti, na kojoj adresi se donosi koja odluka i takođe - kome su kakva rešenja dostupna, shodno kontaktima i vezama koje ima i održava", rekao je Mandić.

On kaže da je njihov doprinos "upravo u tome što smo se u svakodnevnoj komunikaciji kolege Kneževića i mene sa predsjednikom Srbije trudili da vakcine što prije stignu u Crnu Goru"

Za njih je, kao i za sve ostale dobronamjerne ljude, kako kaže, najvažnije da je pomoć stigla i smatra njihovu ulogu skromnom, a da oni "nit barjače svojim doprinosom, niti licitiraju tuđim, kao što se to činilo u debati na Đukanovićevom javnom servisu"

"Ne bih na ovu temu rekao ni ovoliko, da nije bilo omalovažavanja, vrijeđanja, pa čak i bezrazložnog provociranja od strane onih - koji bi trebali - ako ne da nam se zahvale, onda bar da nas ne pominju u ružnom kontekstu, ničim izazvani. U duhu državničke i nacionalne odgovornosti, mi ostajemo privrženi i upućeni na stvaranje i realizovanje rešenja", saopštava Mandić.

On je u svom saopštenju takođe poručio da "ako Crna Gora ne nabavi veću količinu vakcina koje su potrebne za masovnu imunizaciju, dajem garanciju da ćemo učiniti sve, oslanjajući se na naše prijateljske odnose sa predsjednikom Srbije, da te količine obezbijedimo od bratske Srbije"

Bonus video: