Picula: Izbori u Nikšiću uzrokuju dodatne nestabilnosti

"Od izuzetne je važnosti da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, ali članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade ili političku manipulaciju"

28901 pregleda 401 reakcija 42 komentar(a)
Picula, Foto: http://toninopicula.com/
Picula, Foto: http://toninopicula.com/

Lokalni izbori u Nikšiću još jednom ističu izrazito polarizovanu političku scenu u Crnoj Gori i uzrokuju dodatne nestabilnosti, ocijenio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

On je danas pred Odborom za vanjske poslove EP predstavio Izvještaj za Crnu Goru.

Govoreći o lokalnim izborima u Nikšiću, kazao je da sve nepravilnosti i sumnje valja što prije otkloniti, a vrijedi razmotriti i mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vrijeme.

“Još je dosta važnih tema koje vrijedi istaknuti. Međutim, zbog ograničenja dužine nacrta izvješća, neke od političkih poruka ću naknadno uvrstiti u formi amandmana", najavio je Picula.

Predstavljajući izvještaj, on je naveo da je rekordni izlazak na prošlogodišnje parlamentarne izbore je svakako, sam po sebi, predstavljao jasnu političku poruku građana Crne Gore.

"Pozdravljam mirnu tranziciju vlasti u skladu sa zakonima i ustavnim rokovima, kao i činjenicu da su novi predstavnici vlasti svoje prve radne sastanke održali s partnerima u Briselu. Od izuzetne je važnosti da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, ali članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade ili političku manipulaciju. Podsjećam da Crnu Goru još očekuje glasanje o budžetu za tekuću godinu. Potrebno je prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa, te ga nadograditi i učiniti efikasnijim", rekao je Picula.

On je dodao posebno veseli, ali još više obavezuje izuzetno visoka stopa podrške članstvu Crne Gore u EU.

"Ona je dodatno porasla na 76,6 odsto, dok pozitivno mišljenje o EU ima 80 odsto građana", podsjetio je Picula.

Dodao je da ovaj procenat treba da bude putokaz domaćim političkim akterima sa jedne strane da poštuju jasnu volju građana kada je pristupanje EU u pitanju, ali i za EU da očuva kredibilitet i nastavi proces proširenja.

"Uključivanje Crne Gore i drugih zemalja u pretpristupnom procesu u rad Konferencije o budućnosti Evrope simbolički je važan korak u tom smjeru. Crna Gora je zemlja koja je najdalje odmakla na tom putu s otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja. Što se tiče daljeg napretka, najveći izazov je zatvaranje otvorenih poglavlja", poručio je Picula.

Poručio je da podržava prihvatanje nove metodologije, no jasno je da će cjelokupni napredak u svim poglavljima ili klasterima zavisiti od napretku u vladavini prava, odnosno poglavljima 23 i 24.

"Upravo to je jedna od glavnih poruka izvještaja koje danas predstavljam - podcrtavanje ograničenog napretka koji je Crna Gora postigla u pravosudnoj reformi i poziv vlastima da se u najskorijem roku uhvate u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, učinkovitosti i odgovornosti sudaca, u skladu s preporukama GRECO. Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba primjenjivati i nadograđivati", kazao je Picula.

On je podržao odlaganje glasanja po hitnom postupku i pokretanje konsultacija o zakonima o tužilaštvu jer se, kako je ocijenio, vanrednim postupcima ne smije dovoditi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije.

"Isto vrijedi i za reformu javne uprave koju svakako treba nastaviti i bazirati na stručnosti, ali i postizborno kadriranje gdje treba izbjegavati politički revanšizam", poručio je Picula.

Izvještaj naglašava konstruktivnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne saradnje i međususjedskih odnosa, a vrijedi pohvaliti i nastaviti dosadašnju potpunu usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, kao i učešće u zajedničkim misijama.

"Posebno naglašavam područje slobode i nezavisnosti medija koje zabrinjava i koje je i zadnjih pet izvještaja Evropske komisije ocijenilo bez napretka. Najoštrije osuđujem sve napade na novinare i pozivam na hitnu istragu i kažnjavanje počinilaca. Upravo je sloboda medija jedna od temeljnih vrijednosti EU, pa će ovo pitanje biti jedno od okosnica crnogorskog pretpristupnog puta", rekao je Picula.

Od trenutnih političkih zbivanja, naglasio je obavezu štićenja prava manjina, tim više jer po prvi put neke nemaju svoje političke predstavnike u Skupštini.

"S obzirom na to da je Crna Gora u tzv. drugom talasu pandemije jedna od najpogođenijih članica zdravstveno i ekonomski, podržavam prošlosedmično pokretanje novog projekta i nastavak akcije pomoći za vakcinisanje i poboljšanje zdravstvenih sistema u regiji", naveo je Picula.

Bonus video: