Vujović: Valjda je novoj vlasti jasno da ne mogu prevariti EU, da prestanu da se ponašaju kao DPS

"SDP će, imajući u vidu jasan evropski stav, narednih dana i zvanično obavijestiti EU predstavnike u Crnoj Gori o svojoj inicijativi upućenoj vlastima o hitnom parlamentarnom dijalogu na temu pravosuđa i ostalih pitanja, za koja je potrebno obezbijediti kvalifikovanu većinu u Skupštini"

6736 pregleda 19 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Poziv Socijaldemokratske partije (SDP) predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću za pokretanje hitnog parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije o postizanju dogovora, vezano za imenovanja u pravosuđu, dobio je punu potvrdu u istovjetnom stavu u predlogu Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori, saopštio je danas Ivan Vujović, generalnui sekretar SDP.

"Naime, u predlogu ovog dokumenta kojim se definiše evropska politika prema našoj državi "ponavlja se neophodnost uspostavljanja međupartijskog dijaloga za postizanje kvalifikovane većine za postavljenja u sudstvu i tužilaštvu". Ovim preciznim stavom naših EU (Evropska unija) partnera definiše se mapa puta za izlaz iz političko-parlamentarne krize i institucionalne blokade zbog koje, između ostalog, i stagniramo na putu ka EU. Novoj vlasti bi, nakon niza faulova prema našim evropskim i ustavnim obavezama, valjda konačno trebalo da bude jasno da nema mjesta nikakvim eksperimentima i improvizacijama ukoliko žele da budu tretirani kao međunarodno elementarno ozbiljan partner. Valjda im je jasno da ne mogu prevariti EU, odnosno da se jasna pravila igre moraju poštovati", istakao je Vujović.

On je dodao da je evropsko i demokratsko pravilo broj jedan dijalog i kompromis.

"A ne unilateralno i netransparentno postupanje kao što je bio slučaj kod namjere brzinskog usvajanja tužilačkih zakona. Zato, SDP poziva još jednom parlamentarnu većinu da se okrene dijalogu, da prestane da se ponaša identično kao prethodna DPS vlast, jer tako gubimo dragocjeno vrijeme, ne rješavamo probleme i samo produbljujemo političku krizu. SDP će, imajući u vidu jasan evropski stav, narednih dana i zvanično obavijestiti EU predstavnike u Crnoj Gori o svojoj inicijativi upućenoj vlastima o hitnom parlamentarnom dijalogu na temu pravosuđa i ostalih pitanja, za koja je potrebno obezbijediti kvalifikovanu većinu u Skupštini", poručio je Vujović.

Predsjednik SDP Raško Konjević pozvao je 21. februara predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića da hitno preuzme neophodne korake za pokretanje parlamentarnog dijaloga na temu rješavanja otvorenih pitanja u pravosuđu, u cilju implementacije Ustava i ispunjavanja obaveza iz procesa evropskih integracija.