Kordić: Vlada još snažnije nastavlja proevropski kurs

„Vođena najboljim interesima svojih građana, Vlada još snažnije nastavlja proevropski kurs. Odlučni smo da ispunimo sve preuzete obaveze i budemo prva sljedeća država članica EU“, poručila je Kordić

2948 pregleda 1 komentar(a)
Kordić i Timonije, Foto: GSV
Kordić i Timonije, Foto: GSV

Crna Gora je odlučna da ispuni sve preuzete obaveze i bude prva sljedeća država članica Evropske unije (EU), a Vlada, vođena najboljim interesima građana, još snažnije nastavlja proevropski kurs, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Kordić je u razgovoru sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom zahvalila na dosadašnjoj snažnoj političkoj i ekspertskoj podršci te države kojom su značajno ojačani administrativni kapaciteti Crne Gore za vođenje pristupnih pregovora.

Ona je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, posebno pohvalila doprinos francuskih eksperata i istakla važnost angažovanja francuske ekspertkinje u Kancelariji za evropske integracije zbog doprinosa koordinaciji poslova evropske integracije.

„Vođena najboljim interesima svojih građana, Vlada još snažnije nastavlja proevropski kurs. Odlučni smo da ispunimo sve preuzete obaveze i budemo prva sljedeća država članica EU“, poručila je Kordić.

Ona je kazala da je perspektiva članstva u EU snažan pokretač reformi u državama Zapadnog Balkana.

Kordić je istakla da je važno da politika proširenja bude visoko na agendi budućih predsjedavanja EU, kao i da države članice nastave da podržavaju reformske procese u regionu.

„U tom kontekstu je izrazila očekivanje da će primjena nove metodologije pregovaračkog procesa omogućiti korišćenje političkog dijaloga u većoj mjeri, u čemu vidi šansu za Crnu Goru“, navodi se u saopštenju.

Timonije je rekao da budućnost čitavog regiona leži u EU, ali da je potrebno da države ispune sve kriterijume, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi spremno dočekale članstvo u EU.

On je istakao da Francusku raduje napredovanje Crne Gore prema EU i da će ta država nastaviti da pruža ekspertsku podršku sa ciljem uspješne transformacije crnogorskog društva i njegove pune integracije u EU.

Timonije je pozdravio prihvatanje nove metodologije pristupanja EU, ističući da očekuje da će njena primjena dati novi kvalitet procesu i ubrzati reforme i na taj način doprinijeti boljoj pripremljenosti Crne Gore za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva u Uniji.

"Sagovornici su razgovarali o daljim potrebama za usavršavanjem službenika Kancelarije za evropske integracije i predstavnika pregovaračke strukture u okviru saradnje sa francuskim institucijama nadležnim za koordinaciju evropskih poslova imajući u vidu njihovo bogato iskustvo u toj oblasti", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: