budućnost u eu nema alternativu

Konjević: Ne zanemarivati preporuke iz Brisela

Konjević je, kako se navodi, Gandelu prenio zabrinutost SDP-a da unilateralna zakonska rješenja koja nijesu proizvod unutrašnjeg političkog dijaloga, a posebno dijaloga sa evropskim partnerima, mogu da imaju teške konsekvence po buduće članstvo Crne Gore u EU

5411 pregleda 28 reakcija 6 komentar(a)
Konjević i Gandel, Foto: SDP
Konjević i Gandel, Foto: SDP

Budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) nema alternativu, a svaka administracija koja zanemari preporuke iz Brisela ne može očekivati da uspješno vodi državu u tom pravcu, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Konjević je sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim fokusom na Izvještaj o napretku Crne Gore, koji se trenutno razmatra na zasijedanju Evropskog parlamenta.

Konjević je, kako se navodi, Gandelu prenio zabrinutost SDP-a da unilateralna zakonska rješenja koja nijesu proizvod unutrašnjeg političkog dijaloga, a posebno dijaloga sa evropskim partnerima, mogu da imaju teške konsekvence po buduće članstvo Crne Gore u EU.

On je naveo da je zadovoljan što su evropski partneri u tom izvještaju dodatno apostrofirali potrebu za širokim konsenzusom i otvaranjem dijaloga u parlamentu.

“Konjević je upoznao Gendela sa stavom SDP-a da budućnost Crne Gore u EU nema alternativu, kao i da svaka administracija koja zanemari preporuke iz Brisela, posebno iz oblasti važnih zakona kakav je set zakona o pravosuđu, ne može očekivati da uspješno vodi Crnu Goru u tom pravcu”, kaže se u saopštenju.

Konjević je rekao da je demokratska promjena vlasti normalna stvar za svaku zemlju.

“Ali izrazio bojazan od uvođenja prakse da svaka nova vlast, umjesto da nadograđuje institucije sistema koje su pozitivno ocijenjene od strane Evropske i Venecijanske komisije, iste urušava i kreira nove sa ciljem njihovog podređivanja sopstvenom političkom interesu”, zaključuje se u saopštenju.