radulović kazao da je Jedini kriterijum za ambasadore bio podaništvo

„Afere i skandali unizili crnogorsku diplomatiju”

Vlahović i Pajović vratili ključeve i pečat, iz MVP-a se ne izjašnjavaju da li će snositi posljedice. Branko Radulović tvrdi da je disciplinska mjera koju treba sprovesti - prestanak radnog odnosa

17256 pregleda 668 reakcija 34 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Opozvani ambasadori pri Svetoj stolici i u Kini Miodrag Vlahović i Darko Pajović predali su juče dužnost otpravnicima poslova, dan nakon što je predsjednik Crne Gore potpisao ukaze o opozivu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da ih je Vlahović obavijestio da je predao ključeve od Ambasade i službenog auta, kao i bankovne kartice.

Vlahović je, ne želeći da preda dužnost, ranije zamijenio bravu na Ambasadi, a Pajović nije htio da vratio pečat.

Iz MVP su rekli da je Pajović juče vratio pečat u prostorije crnogorske Ambasade u Pekingu.

Vlahović i Pajović odbijali su da predaju dužnost dok predsjednik države Milo Đukanović ne potpiše opozive. Đukanović je to uradio u srijedu, dva mjeseca nakon predloga Vlade.

Vlahović je juče na Tviteru napisao da je “primopredaja završena, stanje u tom trenutku bilo redovno i regularno”.

“Ubijeđeni smo da sadašnje stanje u crnogorskoj politici i diplomatiji nije održivo i da ne odgovara interesima naše države i svih koji u njoj žive. Prijetnje i pritisci nas neće kao što nikad nijesu, spriječiti da se angažujemo”, poručio je Vlahović.

Pajović je na Tviteru napisao da mu je bilo veliko zadovoljstvo, izuzetna čast i privilegija biti ambasador Crne Gore u Kini.

Vraćaju se kući: Miodrag Vlahović i Darko Pajović
Vraćaju se kući: Miodrag Vlahović i Darko Pajovićfoto: Filip Roganović

Iz MVP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koje će mjere preduzeti protiv Vlahovića i Pajovića zbog njihovog ponašanja i da li će im biti uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa.

Predsjednik Kluba poslanika Pokreta za promjene (PzP) i član Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Branko Radulović kazao je da je jasno da su opozvani ambasadori napravili teže povrede radnog odnosa i da je disciplinska mjera koju treba sprovesti prestanak radnog odnosa.

“Očigledno je da nam treba unapređenje Zakona o vanjskim poslovima, nova sistematizacija u nadležnom ministarstvu, proces dubinskog preispitivanja kompetentnosti kadra u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i racionalizacija mreže”, istakao je Radulović.

On je kazao da je sigurno da će poslije ovakvog procesa otpasti mnogi koji ne zadovoljavaju ni osnovne kriterijume, niti su prošli veoma zahtjevan proces obuke i sticanja određenog diplomatskog zvanja.

Radulović je ocijenio da brojne afere, skandali, nedolično ponašanje naših diplomata su unizili tu profesiju, koja treba da predstavlja i promoviše sve građane Crne Gore i njene interese u stranim državama.

Vlada je 18. decembra prošle godine predložila da se pored Vlahovića i Pajovića, opozovu ambasadori Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević, u Bosni i Hercegovini Obrad Mišo Stanišić, Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanka Jeknić, u Italiji Sanja Vlahović i Njemačkoj Vera Kuliš. Kasnije je Vlada podnijela predlog za opoziv ambasadora Crne Gore u Poljskoj Budimira Šegrta, koji je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Meljine.

MVP je ambasadorima koje je opozvala Vlada, dala rok do 15. februara da završe sve obaveze u zemljama prijema, što nijesu svi ispoštovali, koristeći to što Đukanović nije potpisao opoziv.

Radulović smatra da je “neprimjerena lakrdija koju su priredili pojedini opozvani ambasadori samo odraz stanja u kojem se u osnovi danas nalazi crnogorska diplomatija”.

“Naime, naša diplomatija je proizvod partitokratskog načina vladanja u prethodnih 30 godina, čiji je isključivi zadatak bio da štiti lik i djelo ‘vođe”, rekao je Radulović.

On je istakao da bilo koju poziciju da je Đukanović obavljao, on je uvijek bio taj koji je određivao personalna rješenja u crnogorskoj diplomatiji, a najčešće je jedini kriterijum bio podaništvo.

“Kako očekivati u ovakvoj, do kraja polarizovanoj crnogorskoj stvarnosti da na predlog Vlade, uz mišljenje nadležnog Odbora Skupštine Crne Gore, Đukanović postavlja i opoziva ambasadore na osnovu jasnih kriterijuma? Kakav će biti završni čin koji će nam prirediti opozvani ambasadori Vlahović i Pajović u ovoj farsi, tek ćemo vidjeti. Sigurno ne diplomatski”, kazao je Radulović.

Radulović: Često sam se stidio ponašanja pojedinih ambasadora

Radulović je istakao da se, kao nekadašnji potpredsjednik Skupštine i član skupštinskih radnih tijela, često stidio ponašanja pojedinih ambasadora pri posjetama pojedinim državama.

“Mnogi su pokušavali i da mi opstruiraju posjete i susrete zbog mog opzicionog djelovanja”, kazao je Radulović.

Preporučujemo za Vas