SNP za prevoz birača potrošio 14.000 eura

Troškovi prevoza birača na izbore su isplaćivani shodno odlukama i potpisanim spiskovima u iznosu od 10 do 40 eura
108 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2017. 11:10h

Godišnji finansijski izvještaj Socijalističke narodne partije (SNP) će se zbog brojnih nepravilnosti naći pred dva odbora Skupštine Crne Gore, odlučila je Državna revizorska institucija (DRI).

Revizija finansijskog izvještaja se odnosi na prošlu godinu, kada je strankom upravljao Srđan Milić. Stranku je sredinom avgusta 2017. preuzeo Vladimir Joković.

"Zbog većeg broja utvrđenih nepravilnosti i propusta u radu SNP-a nadležni Kolegijum se usaglasio da izvještaj dostavi Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu”, stoji u izvještaju državnih revizora.

SNP je, između ostalog, prekršio zakone o finansiranju izbornih kampanja, o radu, o porezu, o doprinosima, o računovodstvu i o obligacionim odnoisma.

Revizijom je utvrđeno da su gotovinski, iz blagajni SNP-a, izvršene isplate u iznosu od 82.300 eura.

Međutim, revizori su saopštili da 28.500 eura isplaćene gotovine nisu pravdane ili su pravdane pogrešnom dokumentacijom, poput neadekvatnih ugovora, nefiskalnih računa i sl.

Malo više od 14.000 eura odnosi se na troškove dolaska glasača na izbore.

"Troškovi prevoza birača na izbore su isplaćivani shodno odlukama i potpisanim spiskovima u iznosu od 10 do 40 eura”, navodi se u nalazu DRI.

Revizorima je ponovo sporan način na koji je tadašnji predsjednik SNP-a koristio bankovne kartice.

Oni nisu mogli utvrditi ko je na karticu uplatio malo više od 1.600 eura.

"Revizoru nije prezentirana dokumentacija za pravdanje troškova u iznosu od 318 eura, a za iznos podignute gotovine od 500eura u Glavnoj knjizi je evidentirano potraživanje od korisnika kartice - predsjednika partije”, stoji u nalazu revizije.

SNP je u bilansu uspjeha predstavio da je u plusu malo više od 6.400 eura, ali su revizori utvrdili da je stranka prošlu godinu završila u minusu od preko 40.500 eura.

Bonus video: