U Nikšiću se povećava broj birača?

Iz SNP-a upozoravaju na pridošlice uoči lokalnih izbora i da je iz Šavnika došlo njih 37

69520 pregleda 538 reakcija 91 komentar(a)
Iz MUP-a kažu da redovno ažuriraju birački spisak: Nikšić, Foto: Boris Pejović
Iz MUP-a kažu da redovno ažuriraju birački spisak: Nikšić, Foto: Boris Pejović

Broj birača u Nikšiću za lokalne izbore je, u odnosu na parlamentarne povećan za 82, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljeni “Vijestima”.

Iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Nikšić upozorili su da je evidentan brojan dolazak pridošlica u Nikšić, “što posebno dolazi do izražaja u periodu koji neposredno prethodi lokalnim izborima”.

“Svakodnevno se broj građana Nikšića, sa biračkim pravom, na papiru povećava. Naši terenski izvjestioci, koji imaju prebivalište u Šavniku, dostavili su podatak da je iz ovog malog mjesta njih 37 napustilo svoje prebivalište i prijavilo kao novo mjesto stanovanja upravo Nikšić”, saopštili su iz SNP-a.

Iz MUP-a su “Vijestima” rekli da je u Nikšiću od 30. avgusta prošle godine do 19. februara ove u birački spisak upisano 337 novih birača iz drugih opština, a u istom periodu broj birača koji su izgubili biračko pravo usljed promjene prebivališta je 276.

Prema podacima MUP-a, na dan 19. februar ove godine, u birački spisak Opštine Nikšić upisano je 58.522 birača. Na dan održavanja parlamentarnih izbora, odnosno 30.8.2020. godine, u birački spisak bilo je upisano 58.440 Nikšićana.

Podsjećaju da je shodno Ustavu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika propisano da, između ostalog, pravo da bira i da bude biran za odbornika ima birač koji je navršio 18 godina života, koji ima prebivalište u Crnoj Gori najmanje dvije godine i koji ima prebivalište u opštini, odnosno gradskoj opštini, kao izbornoj jedinici.

“Napominjemo da je Odlukom Ustavnog suda Crne Gore ukinuta odredba člana 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu koji se odnosio na poslovnu sposobnost kao uslov za sticanje biračkog prava, kao i odredba ovog člana koja se odnosila na najmanje 6 mjeseci prebivališta prije dana održavanja izbora u opštini, odnosno gradskoj opštini, kao uslov za sticanje biračkog prava na lokalnim izborima”, kazali su iz MUP-a.

Objašnjavaju da se podaci u biračkom spisku mijenjaju tako što se promjena podataka o biračima u izvornim registrima, a koje su proizvod upravnih postupaka koji građani podnose na lični zahtjev, automatski prenose u birački spisak, do njegovog zaključivanja.

“Shodno navedenom, birački spisak se ažurira permanentno i u kontinuitetu, te u skladu sa tim svaki građanin koji ispunjava uslove za ostvarivanje biračkog prava propisane gore navedenim odredbama, upisan je u birački spisak i moći će da ostvari svoje biračko pravo na dan održavanja izbora za odbornike u Skupštini opštine Nikšić, zakazanim za 14. mart”, kazali su iz MUP-a.

Na pitanje da li će se građanima Nikšića omogućiti provjera izbornog mjesta i ostalih podataka u vezi s lokalnim izborima i putem telefona, iz MUP-a su odgovorili da su formirali Call-centar sa jedinstvenim brojem 19820 koji će brzo početi da radi.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 biće besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori”, rekli su iz MUP-a.

Tijelo za kontrolu biračkih spiskova da počne da radi

Iz SNP-a apeluju na novoformirano savjetodavno tijelo kontrole biračkih spiskova da konačno počne da radi i da efikasno doprinese legitimnosti i regulaciji izbornog procesa u Nikšiću.

“Naši novi sugrađani promjenom prebivališta su možda postali i socijalni slučajevi, pošto u Nikšiću nemaju posla, pa bi ih trebalo i materijalno pomoći i posebno u domenu psihološke pomoći na pojmu shvatanja demokratskog poimanja izbornih procesa. Na ovo se posebno mora obratiti pažnja, naročito kada se imaju u vidu zloupotrebe javnih sredstava u vidu socijalne i materijalne pomoći, čime je odlazeća gradska vlast sebi decenijama obezbjeđivala izvjestan procenat ‘sigurnih glasova”, kazali su iz SNP-a.

Bonus video: