"Razgovarali smo telefonom"

Marković: Krivokapić mi je rekao da Srbija ponovo predloži Božovića za ambasadora

"Ja sam došao do zaključka da ne odlučuje on sam o tome, da ima neko iznad njega, a ko ne znam", rekao je Marković.

43990 pregleda 482 reakcija 111 komentar(a)
Marković, Foto: Screenshot/Youtube
Marković, Foto: Screenshot/Youtube

Predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma saopštio je da mu je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao da Srbija ponovo predloži Vladimira Božovića za ambasadora te zemlje u Crnoj Gori.

On je gostujući na TV Prva rekao da je telefonom razgovarao sa Krivokapićem.

"Ja sam pozvao Krivokapića. Razgovarali smo telefonom. Neću da pričam o pojedinostima. Ja sam došao do zaključka da ne odlučuje on sam o tome, da ima neko iznad njega, a ko ne znam", rekao je Marković.

Božović je 28. novembra prošle godine proglašen za personu non grata i zatraženo je da napusti Crnu Goru zato što je Podgoričku skupštinu iz 1918. godine nazvao – "slobodnim izrazom narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom".

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore na čijem čelu je tada bio Srđan Darmanović, tada je saopšteno da je u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

"Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", naveli su tada iz MVP.

"Koju je štetu nanio naš ambasador time što je rekao, što se pozvao na Bečku konvenciju? Da li građani Crne Gore imaju štetu? Da li je smanjen broj turista, još turizam nije počeo? Znači nisu imali štetu", kazao je Marković.

On je rekao da mu je Krivokapić rekao: "Znate šta, ajde vi predložite ga ponovo, pa ćemo mi ponovo... Mi smo pola Crne Gore napravili. Mješovitih brakova toliko ima. Imam mnogo prijatelja Crnogoraca", kazao je Marković gostujući na TV Prva.

Na pitanje novinarke TV Prva da li mu je Krivokapić rekao da Srbija opet preloži istog ambasadora, Marković je rekao: "Da, izvinjavam se Krivokapiću. Ne pričam o pojedinostima."

On je kazao da je ovo sam uradio, da nije dobio zadatak od predsjednika države ni od Vlade Srbije.

"Znači sam sam uradio. I to sam ga uveče zvao. On je jedan veliki gospodin. Prihvatio je razgovor, u pola 12 sam ga zvao uveče. I ja sam mu na tome puno zahvalan. Ne može Srbiji niko da određuje ko će joj biti ambasador", istakao je Marković.

On je kazao da je Srbija Crnoj Gori dala vakcine.

"Mi smo im dali vakcine. Čekajte, vi ste član NATO pakta. Što niste tražili od njih, da vam oni daju", poručio je Marković.

Marković je 15. februara pozvao Vladu Crne Gore da u roku od pet dana vrati ambasadora Srbije u Podgoricu, najavljujući da će u suprotnom pozvati građane Srbije da ne ljetuju na crnogorskom primorju.

On je 20. februara gostujući na jednoj televiziji u Srbiji rekao da daje rok Kivokapiću od još pet dana da vrati ambasadora Srbije u Podgoricu.

Vijesti su pitale Vladu da li je tačno da je Krvokapić rekao da Srbija opet predloži Božovića za ambasadora, ali nijesu odgovorili.

Marković i novinarka TV Prva pričaju o navodnom razgovoru Markovića sa Krivokapićem od 25 minuta i 40 sekunde videa.

Preporučujemo za Vas