Formiran Savjet za konsultovanje o zakonima o kojima je glasanje u Skupštini odloženo

Široke konsultacije o tužilačkim zakonima

Tužilački zakoni trebalo je da se razmatraju 18. februara, ali je Vlada tražila odlaganje nakon kritika međunarodnih partnera, pa su poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP, Demosa, Prave Crne Gore i Civisa odustali od zahtjeva za vanrednim zasjedanjem Skupštine

12092 pregleda 7 komentar(a)
Predsjednik Savjeta je ministar pravde: Leposavić, Foto: Boris Pejović
Predsjednik Savjeta je ministar pravde: Leposavić, Foto: Boris Pejović

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić donio je rješenje o obrazovanju Savjeta za konsultovanje o tužilačkim zakonima o kojima je glasanje u Skupštini odloženo do dobijanja mišljenja Venecijanske komisije.

“Zadatak radnog savjeta je da obavi najšire konsultacije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu i Predlogu zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal, u skladu sa međunarodnim standradima uz konsultaciju sa relevantnim tijelima EU i Savjeta Evrope”, piše u rješenju donijetom 23. februara.

Predviđeno je da predsjednik radnog savjeta bude ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Članovi su državni sektetar u Ministarstvu pravde, predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, predstavnici Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta, međunarodni ekspert i samostalni savjetnik u Direkciji za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde.

“Radni savjet može u cilju efikasnijeg obavljanja svojih aktivnosti u rad uključiti stručnjake za odgovarajuće oblasti ili zatražiti stručnu pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija i institucija”, piše u rješenju.

Ministarstvo je, takođe, objavilo javni poziv građanima, stručnim i naučnim institucijama, državnim organima, strukovnim udruženjima, političkim strankama, NVO, medijima i drugim zainteresovanim organima, organizacijama, udruženjima i pojedincima da se uključe u postupak konsultovanja o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu i dostave Ministarstvu svoje inicijative, predloge, sugestije i komentare.

Tužilački zakoni trebalo je da se razmatraju 18. februara, ali je Vlada tražila odlaganje nakon kritika međunarodnih partnera, pa su poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP, Demosa, Prave Crne Gore i Civisa odustali od zahtjeva za vanrednim zasjedanjem Skupštine.

U dopisu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, poslanici ovih partija kao razlog odustajanja navode da imajući u vidu zahtjev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje predloženih zakona kako bi Vlada, koja po Ustavu vodi unutrašnju i spoljnu politiku, bila u mogućnosti da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, kao i drugim obavezama iz evropske agende, a s ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa.

Iz vladajućeg saveza ranije su kazali da se nadaju da će do kraja marta biti zakazana sjednica Skupštine, na kojoj bi bili razmatrani ovi zakoni. Očekuje se da do tada stigne mišljenje Venecijanske komisije Savjeta Evrope o predlozima izmjena Zakona o državnom tužilaštvu i Predloga zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. “Vijestima” je iz VK potvrđeno da bi to moglo biti realno.

“Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić dostavio je zahtjev za davanje mišljenja Venecijanskoj komisiji za Nacrt amandmana na Zakon o državnom tužilaštvu i Nacrt zakona o tužilaštvu za kriminal i korupciju. Mišljenje na ova dva nacrta biće pripremljena sa predlogom za usvajanje za sljedeću plenarnu sjednicu VK koja će se održati 19. i 20. marta ove godine”, rekli su ranije iz pres službe Venecijanske komisije.

Preporučujemo za Vas