Đeljošaj na sudu zbog optužbi za mobing

Dukaj optužuje Đeljošaja za zlostavljanje koje je prema njemu “u kontinuitetu sprovodio od 8. maja 2020. godine”

37601 pregleda 179 reakcija 13 komentar(a)
Rade i radiće samo kompetentni: Đeljošaj, Foto: Boris Pejović
Rade i radiće samo kompetentni: Đeljošaj, Foto: Boris Pejović

Bivši savjetnik za odnose sa javnošću u Opštini Tuzi Kristijan Dukaj tužio je lokalnu upravu na čijem čelu je Nik Đeljošaj, jer tvrdi da je nezakonito otpušten.

On Đeljošaja optužuje i za mobing, a iz Opštine kažu da Dukaj nakon probnog rada nije zadovoljio zakonske kriterijume i da je kršio pravila osnovnog ponašanja, zbog čega su u toku disciplinski postupci protiv njega.

"Očekivao sam da će mi Đeljošaj prekinuti dalji radni angažman, nakon što mi je 8. maja prošle godine bez obrazloženja i bez disciplinskog postupka naredio da napustim kancelariju”, rekao je Dukaj

Prvo ročište u Osnovnom sudu zakazano je za 10. mart.

Dukaj optužuje Đeljošaja za zlostavljanje koje je prema njemu “u kontinuitetu sprovodio od 8. maja 2020. godine”.

“Zbog toga sam bio primoran da podnesem tužbu nadležnom sudu u Podgorici”, kazao je Dukaj za “Vijesti”.

Kaže da je radni angažman u Opštini Tuzi počeo 6. maja 2019. godine ugovorom preko agencije za privremeno zapošljavanje, kao viši savjetnik III za odnose sa javnošću, što je trajalo do 10. oktobra 2019.

Do 8. maja prošle godine nije bilo primjedbi na moj rad: Dukaj
Do 8. maja prošle godine nije bilo primjedbi na moj rad: Dukajfoto: Privatna arhiva

Pojašnjava da je potom nastavio volonterski da obavlja iste poslove, sve do 20. februara 2020. godine, kada je zaposlen na neodređeno vrijeme na istom radnom mjestu.

On je rekao da je očekivao da će mu Đeljošaj prekinuti dalji radni angažman, nakon što mu je 8. maja prošle godine, kako tvrdi, bez obrazloženja i bez disciplinskog postupka naredio da napusti kancelariju.

Iz Opštine Tuzi poručili su da u toj lokalnoj upravi “rade i radiće samo stručni i kompetentni ljudi”.

“Probni rad kao institut provjere nije slučajan u zakonu. Nakon probnog rada, nije zadovoljio zakonske kriterijume. Nekoliko puta se obratio institucijama, ali svi procesi do sada su riješeni u korist Opštine Tuzi. Takođe, u toku su i diciplinski procesi protiv njega zbog kršenja zakona i pravila osnovnog ponašanja”, saopštili su “Vijestima” iz Službe za odnose sa javnošću Opštine.

Dodaju da svako radi i ponaša se prema svom etičkom kodu i da će Opština Tuzi ispoštovati sve odluke institucija.

“Naravno da je ova jedina i zadnja izjava za medije povodom ovoga”.

Dukaj je kazao da je, uzimajući u obzir način ocjenjivanja probnog rada nadređenih, uložio žalbu nadležnoj Komisiji Vlade zbog, kako je istakao, bitnih povreda upravnog postupka koje su uticale na zakonitost rješenja, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnih propisa.

On je kazao da je suprotno članu 54 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, rješenje donijeto sa zakašnjenjem i da je prilikom ocjenjivanja neposredni rukovodilac, između ostalog, naveo da nije zadovoljio na probnom radu.

Takva ocjena je, kako je rekao, uzrokovana, između ostalog, i nepoznavanjem jednog jezika, ali nije navedeno kojeg.

“Nikada mi nije prigovoreno na jednu takvu činjenicu. Ako tome dodam da sam ja faktički počeo rad 6. maja 2019. godine, i da predsjednik Opštine, kao neposredni rukovodilac koji mi je davao radne zadatke, nikad nije imao nijednu primjedbu na moj rad sve do 8. maja 2020. godine“, kazao je Dukaj.

On je ocijenio da takav pristup potvrđuje da je ocjena probnog rada vršena proizvoljno i s jasnom namjerom da se stvore uslovi za prestanak radnog odnosa.

Dukaj je istakao da je bio primoran da podnese tužbu nadležnom sudu u Podgorici, s obzirom na to da ocjena probnog rada nije sačinjena na temelju činjenica i dokaza, već da “predstavalja nastavak zlostavljanja koje prema njemu u kontinuitetu sprovodi Đeljošaj, počevši od 8. maja 2020. godine“.

Istakao je da od Đeljošaja nikada nije dobio pismeno objašnjenje, iako ga je tražio.

“Između ostalih, obratio sam se i Agenciji za mirno rješavanje radnih sporova, koja je rješenjem od 1. oktobra 2020. godine, dala mišljenje da na osnovu prezentiranih dokaza nijesu ispoštovane odredbe iz člana 6,7,8 Zakona o zabrani zlostavljanja na radu“.

Bonus video: