Ivanović: Sjednice DIK-a biće otvorene za javnost

"I tada se postavilo pitanje da li pored zakona (Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o zaštiti ličnih podataka), pa i Poslovnika o radu DIK-a, treba da postoje izrađena i interna pravila o više pravnih tema koja bi trebalo da tretiraju”, naveo je Ivanović

2684 pregleda 13 komentar(a)
Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ivanović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Aleksa Ivanović donio je rješenje za izradu pravila za efikasnije funkcionisanje DIK-a, koje će doprinijeti transparentnijem i jasnijem radu te institucije.

Ivanović je rekao Danu da će se zalagati i za uvođenje elektronskog prenosa svih sjednica DIK-a, što je i preporuka OEBS-a, čime bi dodatno bilo vraćeno i ojačano povjerenje javnosti u rad te institucije.

On je kazao da je potrebu donošenja internih pravila prepoznao u martu prošle godine, kada je izabran za predsjednika DIK-a, ali da su parlamentarni izbori tada bili prioritet.

"I tada se postavilo pitanje da li pored zakona (Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o zaštiti ličnih podataka), pa i Poslovnika o radu DIK-a, treba da postoje izrađena i interna pravila o više pravnih tema koja bi trebalo da tretiraju”, naveo je Ivanović.

On je rekao da je odmah donio rješenje da se pristupi izradi tih internih pravila.

“Neka su jednostavnija, a za neka postoji i jako dobra praksa iz drugih institucija koju ćemo iskoristiti i prilagoditi našim potrebama, a za neka komplikovanija će nam trebati dodatna pomoć", naveo je Ivanović.

On je kazao da je već pozvao domaće i strane partnere da daju svoj doprinos, bilo stručni, bilo tehnički u izradi nekih malo komplikovanijih rješenja.

Bonus video: