Unapređivanje reformi, a ne preokret

Odbor EU i Crne Gore u zajedničkoj deklaraciji poziva na borbu protiv kriminala i korupcije

15338 pregleda 44 reakcija 14 komentar(a)
Da izvještaj EU za 2020 bude smjernica: Šefica EU delegacije Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović
Da izvještaj EU za 2020 bude smjernica: Šefica EU delegacije Oana Kristina Popa, Foto: Boris Pejović

Zajednički konsultativni odbor Evropske unije i Crne Gore je u zajedničkoj deklaraciji naveo da bi vlasti Crne Gore trebalo da daju prioritet i opipljive rezultate u oblastima vladavine prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređivanjem reformi koje su već na pravom putu, a ne njihovim preokretom.

U dokumentu se navodi da Odbor ohrabruje novu crnogorsku Vladu da, u dijelu koji se tiče poglavlja 23 I 24, uloži sve neophodne napore u pravcu ispunjavanja mjerila postavljenih za zatvaranje poglavlja, posebno privremenih mjerila za poglavlja vladavine prava.

Deklaracija je usvojena juče na online sjednici, u čijem radu je učestvovala glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Zajednički konsultativni odbor Evropske unije i Crne Gore je konstituisan u oktobru 2012. godine ima za cilj da omogući organizacijama civilnog društva obije strane da prate napredak Crne Gore ka članstvu u EU, pokreće debatu i daje preporuke nacionalnim i evropskim institucijama.

U dokumentu se navodi da Odbor pozdravlja izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru za 2020. godinu i poziva crnogorske vlasti da pažljivo analiziraju njegov sadržaj i uspostave jasan putokaz za svoje buduće djelovanje. Crnogorsku vlast su pozvali da preduzme konkretne mjere u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i svih slučajeva diskriminacije.

Naglašavaju potrebu da pravosudne institucije i nezavisna tijela poput Agencije za sprečavanje korupcije, Državne revizorske institucije, Agencije za elektronske medije, kancelarije Ombudsmana, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama budu u potpunosti funkcionalne, profesionalne i oslobođene bilo kakvog oblika političkog pritiska i poziva crnogorske vlasti da stvore uslove za njihovo snažno autonomno funkcionisanje.

Navodi se da članovi Odbora pozivaju Vladu da nastavi da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou osiguravajući nepristrasnost, posvećenost, profesionalnost i nezavisnost pravosudnog sistema.

SKO ponavlja svoju zabrinutost u vezi sa slobodom izražavanja i okruženjem u kojem rade crnogorski mediji, posebno uzimajući u obzir istrage napada na novinare i političko uplitanje i pritisak na RTCG.

Još jednom, kako se navodi, SKO poziva crnogorske vlasti da brzo i temeljito istraže kako stare, tako i nedavne slučajeve nasilja nad novinarima, naročito protiv Olivere Lakić, kako bi identifikovali i procesuirali počinioce i one koji su na kraju odgovorni za naređivanje napada, i da olakša rad Komisije za praćenje istraga napada na novinare.

Bonus video: