Traže poništenje odluka fantomske sjednice

Gradonačelnik Budve Marko Carević će od Tamare Srzentić zatražiti da se ponište rješenja njene prethodnice Suzane Pribilović. Rješenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru nikada nije dostavljeno Opštini

19165 pregleda 5 komentar(a)
Fantomska sjednica u “Slovenskoj plaži”, Foto: Vuk Lajovic
Fantomska sjednica u “Slovenskoj plaži”, Foto: Vuk Lajovic

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnijeće Ministarstvu javne uprave na čijem je čelu Tamara Srzentić zahtjev za poništenje rješenja Upravne inspekcije kojim je prošle godine započela akcija nezakonitog i nasilnog preuzimanja vlasti u Opštini Budva.

Prvi čovjek Budve će od Srzentić tražiti i da se proglase ništavnim odluke fantomske sjednice održane u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža“.

To je, u razgovoru za “Vijesti“, kazao šef Carevićevog kabineta Nikola Jovanović.

Upravna inspekcija je 17. juna prošle godine, uz asisteniciju policije upala u Opštinu Budva, kada su uhapšeni predsjednik Opštine Carević, šef parlamenta Krsto Radović i na destine službenika i građana koji su bili u zgradi lokalne uprave.

Upravna inspekcija je navodno sprovodila odluke sjednice lokalnog parlamenta, koja je održana 11. juna u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža“, na kojoj je skupštinska većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i Stevan Džaković ekspresno smijenila Carevića i Radovića i za vršioce dužnosti čelnika Opštine i Skupštine opštine postavila Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Snežanu Kuč (DPS).

Tog jutra, Upravna inspekcija je uz pomoć kordona policije dok su na vratima bili Carević i Radović sa saradnicima a unutar zgrade službenici, bez pokazivanja rješenja, započela najburutalniju akciju u istoriji Budve. Uslijedili su protesti građana, da bi sedam dana kasnije došlo do kulminacije: policija je upotrijebila i suzavac i uslijedile su nemile scene i upotreba gole sile. Do danas, osim par policajaca koji odgovaraju zbog pretjerane upotrebe sile, niko od vrha policije i Vlade koji su insistirali da se protest u Budvi “riješi za 15 minuta” nije odgovarao.

Pretjerana upotreba sile: Policija ljetos u Budvi
Pretjerana upotreba sile: Policija ljetos u Budvifoto: TV Vijesti

Specijalnom državnom tužilaštvu odbori Demokratskog fronta i Demokrata ponaosob su podnijeli krivične prijave kako protiv upravnih inspektora, tako i svih političkih aktera nasilne smjene vlasti, ali je svaka odbijena.

“Postupanje Upravne inspekcije koja se nalazi pod ingerencijom Ministarstva javne uprave kojim je rukovodila Suzana Pribilović je uradila niz nezakonitih i protivustavnih radnji. Rješenje o izvršenom inspekcijskom nadzoru nikada nije dostavljeno Opštini Budva niti odgovornim licima, zbog čega nisu mogli zahtijevati asistenciju policije niti drugih državnih organa. Time je povrijeđeno osnovno pravo stranke u upravnom postupku, a to je pravo na pravni lijek“, naglasio je Jovanović.

Jovanović
Jovanovićfoto: Vuk Lajović

Kako navodi, predsjednik Opštine će od resornog ministarstva zatražiti da proglasi pravno ništavnim odluke skupštine koja je održana u TN “Slovenska plaža”.

“Time će se stvoriti pretpostavke da svi oni koji su učestvovali u nelegalnoj promjeni vlasti odgovaraju u skladu sa zakonom. Smatramo da je prošlo dovoljno vremena od stupanja na dužnosti ministarke i da je obaveza ministarstva da po službenoj dužnosti ispita sve okolnosti i procesuira odgovorna lica koja su bez sumnje zloupotrijebili službenu dužnost i počinili krivična djela na organizovan način u sadejstvu sa službenim licima iz drugih državnih organa, u prvom redu Uprave policije. Od presudne je važnosti da Ministarstvo postupi po zahtjevu za poništenje akata Upravne inspekcije, za šta postoje nesumnjivo ispunjeni zakonski uslovi, jer će se poništenjem akata poništiti sve pravne posljedice koje su proistekle iz takvog rješenja. Imajući u vidu da poništenje rješenja djeluje ex tunc, ovo je najbolji način da se kroz proceduru van pravnog prometa stave sva pojedinačna rješenja koja su proistekla kao što su nezakonita imenovanja funkcionera, direktora javnih preduzeća i upravnih odbora“, kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, Skupština opštine Budva je odmah po konstituisanju novog saziva poništila sva pravna akta koje je nelegitimna skupština usvojila.

“Tako da preostaje jedino da Ministarstvo javne uprave kroz ovaj postupak dokaže da posjeduje dovoljno lične i profesionalne hrabrosti da se obračunaju sa nezakonitostima u svojim redovima i da raščiste svoje dvorište od onih koji su bili logistička podrška za političku korupciju koja se dogodila u Budvi. Sve ovo predočeno je na sastanku kojem su prisustvovali predsjednik Opštine Marko Carević, šef kabineta Nikola Jovanović i advokat Vladan Bojić, sa ministarkom Tamarom Srzentić i njenim saradnicima“, zaključio je Jovanović.

“Heroji proljeća” neće biti zaboravljeni

Jovanović je ranije najavio da će Opština Budva podnijeti novu krivičnu prijavu protiv svih učesnika ljetošnjeg puča, a na spisku će se naći svi takozvani “heroji proljeća“, funkcioneri DPS, SD, Crnogorske koji su uz pomoć Stevana Džakovića izvršili nasilnu smjenu legitmine opštinske vlasti.

Lokalna uprava očekuje da nakon promjena u tužilaštvu budu procesuirani svi oni koji su političkom korupcijom doveli do haosa u gradu.

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu odbornika budvanskog Demokratskog fronta koji su krajem maja optužili sedamnaestočlanu navodnu kriminalnu grupu, uglavnom iz redova DPS-a i Crnogorske, da je milionskom korupcijom uspjela da pridobije bivšeg odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića da ljetos smijeni legalno izabranu lokalnu vlast.

Bonus video: