Neodgovornost pravdana visokim ulozima

Napad na lice od preksinoć je rasvijetljen, a unutrašnja kontrola ispituje postupanje policije u slučaju napada na aktivistu DF-a i funkcionera Demokrata...

33371 pregleda 115 reakcija 32 komentar(a)
Pristalice DPS-a u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Pristalice DPS-a u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Tenzije koje se vještački izazivaju pred lokalne izbore u Nikšiću, propraćene dezinformacijama i manipulacijama ukazuju na “visoke uloge” partija na ovim izborima ali i njihovom neodgovornošću za zdravstvene i bezbjednosne prilike, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Premijer Zdravko Krivokapić, koji ne poštuje zdravstvene mjere, pozvao je juče Nikšićane na smirivanje tenzija, a nadležne institucije da pronađu one koji su krivi za incidente koji su se prethodnih dana desili. A to su bili, kako su tvrdile stranke, napadi na aktiviste vlasti na državnom nivou ali i one koji su na vlasti u Nikšiću.

Na mir poziva i državni sekretar MUP-a, koji je na čelu Operativnog tima za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću, Rade MIlošević. “Pozivamo na mir i toleranciju, ali imamo plan B u slučaju da dođe do eskalacije i nećemo dozvoliti stvaranje osjećaja nesigurnosti u Nikšiću”, rekao je on “Vijestima”.

„Kada su u pitanju dešavanja u Nikšiću tenzičnost postoji, ali se stiče utisak da je kontrolisana i vještačka,” kaže za „Vijesti“ politički analitičar Dragiša Janjušević.

Kada ovo kažem mislim prije svega, navodi on, na velike uloge koje su dominantne političke strukture postavile.” Sa jedne strane DPS, kao struktura koja gubi moć i uticaj, trudi se da njihov gubitak Nikšića bude sa što manjom razlikom u odnosu na 30. avgust prošle godine. Strukture koje čine vlast na državnom nivou se odmjeravaju između sebe i na taj način pokušavaju uticati na izvršnu vlast, odnosno Vladu u redefinisanju postojećih odnosa“, kaže za „Vijesti“ Janjušević.

I dok je u toku istraga slučaja ranjavanja, on je u dijelu javnosti označen kao politički motivisan, pa su aktivisti i odbornici DPS-a i Liberalne partije već na društvenim mrežama saglasni da je to zato jer je nosio crnogorsku zastavu.

“Jesu li porođajne muke demokratije ranjavanje nožem momka u Nikšiću jer je nosio crnogorsku zastavu? Ili možda prijeteće poruke, šovinističke, na džamijama i drugim objektima”, zapitao je na twiteru odbornik DPS u SO Podgorica Andrija Klikovac.

“Juče smo imali sastanak sa osnovnim državnim tužilaštvom kome smo ponudli saradnju i ta komunikacija je na najvećem nivou. Napad na lice od preksinoć je rasvijetljen, a unutrašnja kontrola ispituje postupanje policije u slučaju napada na aktivistu DF i funkcionera Demokrata Krsta Radovića.

Pojačane su kontrole ulaska u Nikšić, temeljno se provjeravaju potvrde.

Tražićemo sastanak sa svim političkim partijama koje učestvuju u izborima i vjerskim organizacijama kako bi se doprinijelo smirivanju tenzija”, rekao je Rade Milošević “Vijestima”.

Janjušević navodi da je približavanjem izbora terensko djelovanje političkih partija, ali i stvaranje tenzija, sve je intezivnije, vidljivije i uočljivije.

„U velikom terenskom angažmanu jake političke strukture koje imaju veliku i organizovanu partijsku infrastrukturu, ukoliko prepoznaju da na terenu gube biračko tijelo, vjerovatno će pribjeći vještačkoj proizvodnji tenzija kako bi homogenizovali svoje biračko tijelo i na taj način zaustavili osipanje. Ta se homogenizacija pokušava ostvariti prvenstveno na nacionalnom i identitetskom elementu, gdje se pokušava, zaustaviti trend osipanja biračkog tijela. Kako se izbori primiču to postaje sve vidljivije i uočljivije. Vjerujem da sve ovo neće izmaći kontroli i imati neki ozbiljniji incident“.

Pored tenzija tu su i lažne vijesti i dezinformacije, propagandno sredstvo koje je u svim izbornim kampanjama maksimalno eksploatisano. „Za te lažne vijesti odgovorni smo svi – i lažni mediji formirani u te svrhe, određene političke strukture, tužilaštvo koje mora promptno reagovati na lažne objave, nevladine organizacije koje prate izborni proces, građani koji nemaju izgrađen odnos i distancu prema ovakvim dešanjima“, smatra Janjušević.

Predsjednica Upravnog odbora CDT Milica Kovačević kaže da izbori od raspisivanja dobijaju veliku medijsku pažnju kakva do sada nije zabilježena ni na jednim lokalnim izborima.

”Ta medijska pažnja, nažalost,često se svodi na propagandu, dezinformacije i manipulacije..Ovolika zainteresovanost regiona za lokalna pitanja je jasan indikator postojanja političkih i medijskih interesa u Crnoj Gori, naročito onih iz Srbije. Ovdje se, uglavnom, radi o jednostranom i propagandističkom izvještavanju... Na društvenim mrežama, naročito na Facebooku, ali sve više i na Twitteru i na Instragamu, vidimo koordiniranu kampanju političkih aktivista potpomognutih internet trolovima i botovima. Ona obiluje lažnim vijestima, govorom mržnje i linč kampanjama. Ove aktivnosti često sprovode nalozi sa lažnim ili skrivenim identitetima, a ključni alat im je sijanje mržnje prema neistomišljenicima koja se nerijetko predstavlja kao satira. I dok je u ranijim izborima srpski nacionalizam imao veliku prednost na društvenim medijima, u nikšićkim izborima vidimo pojačanu aktivnost crnogorskih nacionalista pa se na društvenim mrežama vodi “rat” medijskim manipulacijama,” kaže Kovačević.

Crnogorski mediji, dodaje ona, rjeđe kreiraju lažne i izmišljene vijesti ali su uglavnom pristrasni.

CDT: Građani, glasajte slobodno - hitno rasvijetliti nedoumice

CDT je pokrenuo kampanju “Glasaj slobodno” čiji je cilj, kako je saopšteno, da se u uslovima podignutih tenzija, Nikšićanke i Nikšićani podsjete na njihovo pravo da glasaju po ubjeđenju.

“Apelovaćemo na nadležne državne organe da kvalitetnije djeluju i rasvijetle sve nedoumice koje se tiču mnogobrojnih negativnih pojava u kojima svakodnevno svedočimo..Očekujemo aktivniju ulogu ovih organa nego što je to bio slučaj u početnim fazama kampanje jer su tužilaštva, Agencija za sprečavanje korupcije, MUP, MVP, Ministarstvo zdravlja, Agencija za elektronske medije, izborne komisije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda i svi učesnici u političkoj utakmici dužni voditi računa o interesima građana, a ne samo interesima političkih subjekata,” navodi CDT.

Bonus video: