Bošnjak: Žene hoće solidarnost i zaustavljanje mržnje

Ženski klub će raditi na izmjenama više zakona koji se tiču socioekonomskog statusa

3939 pregleda 142 reakcija 4 komentar(a)
Alimentacioni fond među ciljevima: Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Alimentacioni fond među ciljevima: Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Zapanjena sam dozom govora mržnje na društvenim mrežama i mizogenim porukama. Sve mi političarke smo nezaštićene, bez obzira da li smo iz opozicije ili pozicije i hitno moramo da radimo kako bi se te stvari mijenjale, kaže potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

Ona je inicijator Ženskog kluba koji će uoči Međunarodnog praznika žena 8. marta, biti formalizovan potpisivanjem sporazuma predstavnica svih poslaničkih klubova.

Ideja je, kaže Bošnjak za “Vijesti”, da članice nestranačkog kluba iskoriste moć koju imaju kao poslanice i iniciraju izmjene više zakona koje se tiču statusa žena u društvu, a među prvima će biti oni koji se tiču govora mržnje:

“Ove godine predstoje lokalni izbori u brojim opštinama i moramo ubrzano raditii... Jer, uglavnom iza anonimnih likova kriju se primitivci koji koriste verbalno nasilje - često teže od fizičkog. Radićemo na predlogu izmena zakona gdje će se sankcionisati govor mržnje jer ovo je prevršilo svaku mjeru. Nijedna od nas nije zaštičena. Na meti je bila ministarka Vesna Bratić, pa Sanja Damjanović... Država mora da reaguje jer se šalje loša slika, obeshrabrujuća za žene da se bave politikom”, kaže ona.

Bošnjak podsjeća da odavno postoji inicijativa da se formira ženski klub ali da u ranijim sazivima nije postojala spremnost za to.

“U ovom sazivu poslanice su dovoljno politički jake da mogu da iskorače iz partijskih torova. Dogovorile smo da zajedno formiramo klub žena u kome će biti nas 20 i čiji će slogan biti ‘Žene za ženu’”, kaže sagovornica.

Kao ciljeve, navodi afirmaciju rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja, podsticaj ženama za veće učešće u političkom i javnom životu, unapređenje položaja žena u svim sferama društva, podsticaj solidarnosti i humanosti i promovisanje volonterizma i međusobnog pomaganja.

“Nama je vrlo važna solidarnost, ona među muškarcima postoji a mi žene nikako da budemo solidarne i da se izdugnemo iznad svega. Zato sam vrlo ponosna što sam uspela da sve žene u parlamentu daju saglasnost na osnivanje. Radićemo na unapređenju zakonskog okvira u pravcu povećanja kazni za rodno zasnovano nasilje pošto je u posljednje vreme je ono jako izraženo”, objašnjava Bošnjak.

Jedan od klučnih ciljeva je, dodaje, formiranje alimentacionog fonda jer postoji ogroman broj samohranih roditelja - uglavnom žena.

“Država, nažalost, nema ni podatke koliko je takvih. Postoji veliki problem zbog neplaćanja alimentacije neodgovornih roditelja, uglavnim muškaraca. Ova inicijativa mora biti hitna jer su u vrijeme kovida žene ostajale bez posla. Praksa već postoji u okruženju, ali i Evropi.

Razgovarali smo sa ambasadorom Austrije gdje država stoji iza takvog fonda, alimentacije se redovno isplaćuju a država svojom snagom naplaćuje novac od neodgovornih roditelja”, kaže potpredsjednica Skupštine.

Među ciljevima je i unapređenje žena na tržištu rada, koje su, dodaje, diskriminisane jer imaju manje zarade u odnosu na muškarce. Posoji još jedna problem, navodi, nažalost, ne samo u privatnom sektoru nego i u državnoj upravi – da li će žena zadržati posao ako se odluče za porodicu.

“Tu treba da pomognemo kako bi zaštitili žene”, kaže ona.

Zdravstvena zaštita žena u ruralnim područjima, jačanje volonterizma - neki su od ciljeva koji će biti zacrtani u sporazumu Ženskog kluba. “Mi smo otuđeni kao društvo, ima manje solidarnosti i humanosti, pa bi kroz izmjene zakona trebalo uvesti obavezni volonterizam kroz srednje škole. Da omladinu maknemo sa društvenih mreža.

To su stvari koje postoje u razvijenim državama a nekada smo ih imali i mi,” objašnjava.

Bošnjak kaže da će Ženskim klubom rukovoditi kolegijum u kome će btii predstavnice svih klubova, da će kopredsjedavati ona kao potpredsjednica i koleginica iz najjače opozicione partije a odluke biti donošene konsenzusom. Za odluke će lobirati kod kolega, čija je podrška neoohodna za usvajanje zakona.

Kaže da Ženski klub nije konkurencija Ženskoj političkoj mreži i da očekuju saradnju.

“Ima tema koje su odlično obradile, posebno da se kroz lokalne samouprave odvoje određena sredstva za žensko preduzetništvo”, navodi sagovornica.

Vlada se ne snalazi, a mržnja je toliko prisutna i ozbiljna

“Žao mi je što moram reći da se ministarka javne uprave i medija ne oglašava povodom mržnje i mizogenije na mrežama koji je ozbiljan problem i koji moramo sasjeći u korenu. Sumnjam da ne postoji želja, više mislim da je jedna vrsta nesnalaženja ili neko neiskustvo kod ove Vlade. Politička dešavanja su toliko intenzivna da se mora brzo reagovat. Mi u Skupštini smo spremni da pomognemo, država mora da reaguje jer je kod nje moć. Ovo treba sasjeći u korijenu jer ćemo stvoriti lošu praksu, kaže Bošnjak.

Bonus video: