Radev: Crna Gora je najbolji primjer zemljama regiona

Bugarski predsjednik je kazao da će istorija diplomatskih odnosa dvije zemlje, duga 120 godina, dobiti na većem značaju predstojećeim predsjedavanjem Bugarske Evropskom unijom
54 pregleda 1 komentar(a)
Ivan Brajović, Rumen Radev, Foto: Skupština Crne Gore
Ivan Brajović, Rumen Radev, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.12.2017. 13:05h

Crna Gora je naporima, neophodnim reformskim procesima i primjenom standarda, najbolji primjer za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je predsjednik Bugarske Rumen Radev na sastanku sa predsjednikom crnogorske Skupštine Ivanom Brajovićem.

Radev je kazao da će istorija diplomatskih odnosa dvije zemlje, duga 120 godina dobiti na većem značaju predstojećeim predsjedavanjem Bugarske Evropskom unijom.

On je istakao da očekuje da će odlični i intenzivni politički odnosi biti iskorišćeni za mnogo bolje ekonomske, jer je trenutna ekonomska razmjena od 15 miliona eura znatno ispod mogućnosti dvije zemlje.

Iz Skupštine je saopšteno da je Radev pozvao predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da bude prvi predsjednik jedne države u posjeti Bugarskoj tokom njenog predsjedavanja EU, što je, kako je kazao još jedan dokaz vidljive podrške i uvažavanja Crne Gore od strane ove prijateljske zemlje.

Rezimirajući rezultat prve zvanične posjete Bugarskoj predsjednika Skupštine od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore, Brajović je akcentovao da postoje sve pretpostavke za razvoj jačih ekonomskih odnosa.

Vezano za predsjedavanje Bugarske EU, Brajović kaže da je liderska uloga Crne Gore u procesu evropskih integracija, istaknuta na svim sastancima sa bugarskim zvaničnicima.

"Na svakom koraku se vidjelo gostoprimstvo i želja da se kroz razmjenu kako dobrih tako i loših iskustava pokaže kojim putem Crna Gora treba da nastavi, a intenzitet naših odnosa najbolja je potvrda prijateljstva dviju država", rekao je Brajović.

Na sastanku sa Odborom za Evropska pitanja i kontrolu evropskih fondova i Parlamentarnom grupom prijateljstva sa Crnom Gorom, predsjednik Odbora i bivši ministar vanjskih poslova Bugarske Kristijan Vigenin, istakao je da ta država još ima mnogo posla u oblasti pravosuđa, bez obzira na njeno članstvo u EU.

Vigenin je kazao da je to najbolji dokaz da se reforme ne završavaju samim pristupanjem zajednici evropskih naroda.

Bonus video: